Samtidig som Miljødirektoratet har gitt grønt lys for betinget skadefelling av gauper i store områder, skaper det skarpe reaksoner organisasjonen Aktivt Rovdyrvern (ARV).
Organisasjonen hevder at vedtaket strider mot flere naturvernlover og at det ikke er behov for ytterligere felling utover den eksisterende kvotejakten.
Miljødirektoratet har nylig vedtatt at statsforvalterne i rovviltregionene 5, 6, 7 og 8 kan iverksette betinget skadefelling av inntil 11 gauper fra 16. februar til 31. mai 2024. Området strekker seg fra Innlandet, til Trøndelag og hele Nord-Norge.
Vedtaket møtter motstand fra Aktivt Rovdyrvern (ARV), som nå har sendt inn en klage for å få omgjort beslutningen. ARV argumenterer for at det ikke er behov for en ekstra skadefellingskvote og at vedtaket kan ses som en forskuttering av en tiltakspakke som ennå ikke er behandlet i Stortinget.
– Kvotejakta på gaupe er ennå ikke over. Den varer til 31.03. og slik vil det bli overlapp mellom kvotejakt – og skadefellingsperiode, uttaler ARV. De påpeker at skadefellinger trekkes fra kvotejaktkvoten, men ikke omvendt, og mener dette bør gjelde begge veier.
Kritikk mot vedtaket
ARV hevder at vedtaket er en uforsvarlig forvaltning av sterkt truede dyr og at de lave reelle tapstallene av tamrein og sau til gaupe ikke rettferdiggjør en ekstra skadefellingskvote. De peker også på at Rovviltnemnda i region 8 ønsker en gaupefri region, noe ARV mener er basert på et «opplevd rovdyrtrykk» som ikke gjenspeiles i faktiske tall.
Bekymret for gaupa
ARV er også bekymret for at skadefellingsperioden faller sammen med gaupas parings- og yngletid, noe som potensielt kan føre til at gaupa blir jaktet på nesten hele året. De begjærer vedtaket ugyldiggjort og viser til at det strider med en rekke lover og konvensjoner, inkludert Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen.
Aktivt Rovdyrvern, representert ved Ida Skjerden og Jim Schelander, slår i klagen fast at vedtaket bør omgjøres for å beskytte gaupene og opprettholde Norges naturmangfold.