Stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Ingvild Wetrhus Thorsvik har fremmet et forslag om å øke bestandsmålene for ulv, jerv og gaupe i Norge.

Forslaget, kjent som Representantforslag 90 S (2023-2024), er nå til behandling i Energi- og miljøkomiteen. Komiteen har bedt om uttalelse fra Klima- og miljødepartementet innen 26. februar.

Forslagsstillerne peker på at bestandene av disse rovdyrene er for lave, og at de er klassifisert som kritisk truet eller sterkt truet på den norske rødlista. De argumenterer for en moderat økning i bestandsmålene, i tråd med naturfaglige anbefalinger, for å sikre artenes overlevelse. Dette skal skje samtidig som man ivaretar beitenæringen gjennom en to-delt målsetting i rovdyrpolitikken.

Forslagets hovedpunkter

Forslaget inneholder flere tiltak for å styrke rovdyrforvaltningen. Blant annet foreslås det å sette bestandsmålet for ulv i Norge til minst 8–12 årlige ulvekull, inkludert grenserevir, hvorav minst seks skal være helnorske ynglinger. Videre ønsker forslagsstillerne å utvide ulvesonen og reetablere prinsippet om midlertidig utvidelse av ulvesonen for å beskytte familiegrupper av ulv.

For jerv foreslås det å sette bestandsmålet til minst 64 ungekull av jerv årlig, og å utvide sonen for jerv slik at arten kan etablere seg som en naturlig del av økosystemet innenfor Hardangervidda nasjonalpark. Gaupebestandsmålet foreslås økt til minst 75 ungekull av gaupe årlig.

Bakgrunn og begrunnelse

Forslagsstillerne understreker viktigheten av rovdyr i norsk natur og peker på at Norge har internasjonale forpliktelser gjennom Bernkonvensjonen og det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold.

De mener at en økning i bestandsmålene og en bedre tilpasning av rovdyrsonene vil bidra til å oppfylle disse forpliktelsene, samtidig som det sikrer en mer levedyktig bestand av disse truede artene.

Forslaget har vakt oppmerksomhet og er et viktig skritt i debatten om rovdyrforvaltning i Norge. Det gjenstår å se hvordan Klima- og miljødepartementet og Stortinget vil respondere på initiativet.

Her kan du lese hele forslaget fra stortingspolitikerne.