Statsforvalteren i Møre og Romsdal hevder at rovdyr står først i rekken av årsak til tap av lam i fylket, men dokumenterer ikke påstandene i samme artikkel.
Kommentar (ansvarlig redaktør er ansvarlig for kommentaren)
Møre og Romsdal hadde i 2024 landets høyeste tap av lam på utmarksbeite. Nesten 10 prosent av lammene som ble sluppet på beite, kom aldri tilbake. Ifølge Mattilsynet er dette en av de største utfordringene for dyrevelferden i Norge. Over 4500 lam ble meldt tapt, og tapene rammer både bønder og samfunnet som mister verdifull lammekjøttproduksjon. Dette går fram av denne artikkelen skrevet av en saksbehandler hos Statsforvalteren.
Rovdyr eller andre årsaker?
Statsforvalteren peker tre årsaker til de storetapene, og nevner rovdyr først i rekken av årsaker. Tapene skjer spesielt i områder med jerv og gaupe, men det går ikke fram hvor stor andel av tapene som skyldes rovdyr. I Rauma og Fjord kommune er tapstallene alarmerende, med enkelte beitelag som rapporterer mellom 25 og 37 prosent tap. Likevel er det uklart hvor stor del av tapene som faktisk skyldes rovdyr, da sykdom og ulykker også spiller en stor rolle.
Millioner brukt uten resultater
I 2024 ble det brukt over 5 millioner kroner på forebyggende tiltak mot rovdyrskader i fylket. Dette inkluderer gjeting, elektronisk overvåking og skadefellingsforsøk. Likevel fortsetter tapene å øke, selv om mesteparten av midlene gitt til forebyggende tiltak mot rovdyr. Det går av artikkelen heller ikke fram om resultatet ville endret seg dersom pengene hadde vært bruk på andre måter, som å holde dyrene hjemme mot at Statsforvalteren betaler foret som i så fall må skaffes til gårdsdrifta. En annen problemstilling er geografien i fylket, som trolig er det aller verste området å slippe dyr på utmarksbeite.