En blåstrupe ble nylig fanget i et nett i Bodø. Det er uvanlig fordi blåstrupen vanligvis trekker ut av Norge allerede i august eller september.
Håvard Eggen, en vernepleier og fugleentusiast fra Bodø, fikk en overraskelse da han sjekket nettene han har spent opp i hagen sin. Blant de fangete fuglene fant han en blåstrupe, en fugl som er kjent for sin vakre fjærdrakt.
Klimaendringer og fugletrekk
Selv om blåstrupen ikke er en sjelden fugl i Bodø, er det uvanlig å se den så sent på høsten. Dette kan være et tegn på at klimaendringer påvirker fuglenes trekkvaner. Ifølge biolog Rune Aae kan varmere klima og sterkere vind påvirke trekkfuglenes ruter og tidspunkt for trekk.
– Det kan være en fordel hvis det går fortere, eller ulempe hvis det er motvind hele veien. Det kan også gjøre at fuglene ikke når frem. Sterkere vindkast kan være en betydelig utfordring, sier Aae til NRK.
Forskning og bevaring
Eggens fangst bidrar til forskningen på fugletrekk og klimaendringer. Ved å merke og slippe fri fuglene han fanger, kan han og andre forskere følge med på fuglenes trekkvaner og hvordan de endrer seg over tid.
– Fuglebestandene går veldig mye ned. Det er mange årsaker til det, men en årsak til naturtap er at områder bygges ned. Fuglene trenger nemlig ulike steder de kan stoppe på veien sørover. Hvis nok områder blir bygget ned er det fare på ferde, advarer han.