Norge står overfor en kritisk nedgang i insektpopulasjonen, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for våre økosystemer. Les mer om hvorfor hver insekt teller.

Insektovervåkingen som har blitt utført av Norsk institutt for naturforskning (Nina) de siste fire årene, gir ingen lystig lesning. Resultatene indikerer en klar og bekymringsfull nedgang i antallet insekter, med et årlig fall på 14 prosent. Denne nedgangen kan ha store konsekvenser for våre økosystemer, da insekter spiller en kritisk rolle i alt fra pollinering til å være matkilde for andre dyr.

– Det er for tidlig å konkludere, men det er bekymringsfullt å se at mengden insekter går ned og hvor sårbare insektene er for værendringer. Vi frykter at klimaendringene vil være en stor utfordring for insektbestandene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Nedbørens og temperaturens innflytelse på insektlivet kan ikke understrekes nok. Vintrene med mye snø synes å favorisere en økning i insektmengden det påfølgende året, mens varmere vintre fører til det motsatte. Det samme gjelder sommerværet; høyere temperaturer kan potensielt føre til flere insekter det påfølgende året, mens et vått vårklima har en negativ effekt.

NINAs overvåkningsprogram har ikke bare avdekket en generell nedgang i insektbiomasse, men også identifisert spesifikke arter som nå betraktes som truet. Over 4.339 arter har blitt katalogisert, og 171 av disse er nå rødlistet.

– Vi har gjennom fire år med overvåking fått mye verdifullt datamateriale, men vi trenger enda flere år og lengere tidsserier for å kunne trekke robuste konklusjoner, understreker Hambro.

Med så mange truede arter, og et så markant fall i antall insekter, er det en påminnelse om at våre naturlige omgivelser er i en stadig tilstand av endring, ofte ikke til det bedre. Dette understreker viktigheten av videre forskning og overvåkning, for å kunne beskytte og bevare de små, men vitalt viktige, aktørene i våre økosystemer.