Leder

Lørenskog kommune er innstilt på å tillate at Losby Bruk får bygge en fire kilometer lang skogsbilvei i Østmarka.

Høye tømmerpriser ser ut til å være en av flere faktorer som driver planene om å bygge den fire kilometer lange tømmerveien i Østmarka. Det har vært en betydelig økning i tømmerprisene de siste årene, som betyr at det er økonomisk attraktivt for skogbruket å få denne skogsbilveien. Spørsmålet er om naturvernorganisasjonene er tidlig nok ute, og om de har kraft til å stå imot.

I 2023 ble det rapportert om rekordpriser på tømmer, med skogeierne i Agder, Telemark, Rogaland og Vestland som fikk mellom 700 – 800 kr/m³ for gran sagtømmer og 600 – 700 kr/m³ for furu sagtømmer. Dette er priser som ble oppnådd i en periode hvor sagbrukene var i en lavkonjunktur, noe som tyder på at etterspørselen etter tømmer var høy til tross for lavere aktivitet i byggenæringen. Videre viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå at gjennomsnittlig nominell tømmerpris for alt tømmer solgt i 2. kvartal 2022 endte på 501 kroner per kubikkmeter, som var den høyeste nominelle tømmerprisen på det tidspunktet. I første kvartal 2024 var snittprisen per kubikkmeter tømmer 619 kroner, som er den høyeste tømmerprisen i ett kvartal noensinne.

Losby Bruk, som ønsker å bygge veien, har uttalt at de historisk har hatt atkomst til skogen ved å kjøre over islagte vann om vinteren, men at denne muligheten er i ferd med å forsvinne på grunn av mildere vintre og tyngre maskiner. En ny vei vil gi bedre tilgang til over 4000 dekar hogstmoden skog og vil betydelig forkorte transportavstanden i terrenget, noe som kan gjøre skogbruket mer effektivt og lønnsomt, spesielt i lys av de høye tømmerprisene.

Det er imidlertid viktig å merke seg at prosjektet også har møtt motstand fra naturvern- og friluftslivsorganisasjoner, som Østmarkas Venner og Miljøpartiet De Grønne (MDG), som er bekymret for de negative konsekvensene veien vil ha for landskapet, friluftslivet, naturopplevelsene og naturverdiene i Østmarka. Disse bekymringene kan påvirke beslutningsprosessen og utfallet av planene om veibyggingen, men kommunedirektøren i Lørenskog har likevel innstilt på bygging av skogsbilveien.

Når det gjelder skogeierens argumenter om at de ikke lengre kan bruke islagte vann om vinteren, skulle vinteren som nå er på hell tale for det motsatte. Det har vært både godt med kulde og is denne vinteren, og så langt blir argumentasjonen tynn.