På Andøya i Nordland ser det ut til at Andfjord Salmon lykkes med fiskeoppdrett på land, men det er et større og negativt naturvernmessig forhold som sjelden og aldri kommer til overflata.
Dette er en leder, og Fauna.no står for innholdet.
I eksemplet Andøy Salmon sprenger de ut enorme områder med grunnfjell for å få plass til en merd som er stor nok til å forsvare lønnsomt oppdrett. Disse hullene i jorda kommer aldri til å forsvinne, selv om det en gang skulle vise seg at denne måten å oppdrette fisk av en eller annen grunn ikke kan fortsette. Vi sier ikke at det ikke lar seg gjøre, men som med konvensjonelt oppdrett i merder på sjøen, dukker problemene opp etter hvert som årene går.
Derfor er det lett å si at merdbasert oppdrett på sjøen kan være mer langsiktig fundert, fordi anleggene kan fjernes i sin helhet, uten at det vil være noen merker i naturen en stund etter at anlegg er fjernet – rent bortsett fra at villaks tar opp gener fra oppdrettslaks. En av de største truslene mot lønnsomhet er sykdommer og selvfølgelig prisen på laksen. Det er fortsatt astronomisk fortjeneste, men ingen kan med sikkerhet vite at laksenæringa vil vare inn i evigheta.
Landbasert oppdrett av laks har blitt et stadig mer diskutert tema i Norge, spesielt med tanke på bærekraft og miljøpåvirkning. Dette er en kompleks debatt som involverer mange faktorer, inkludert teknologisk utvikling, økonomiske investeringer, og ikke minst, miljømessige konsekvenser. Her vil vi se nærmere på argumentene for og imot landbasert oppdrett av laks, med fokus på bærekraft og miljøpåvirkning, i tillegg til det vi drøfter over, de permanente skadene som oppdrett på land medfører.
Kontroll over miljøforhold
Landbasert oppdrett ved bruk av resirkulerende akvakultursystemer (RAS) gir mulighet for mer eller mindre full kontroll over miljøforholdene, som vannkvalitet og temperatur. Dette kan redusere risikoen for sykdommer og parasitter som lakselus, som er en stor utfordring i tradisjonelle merdbaserte anlegg.
Reduksjon av rømming
En av de største miljømessige fordelene med landbasert oppdrett er eliminering av rømmingsrisiko. Rømt oppdrettslaks kan krysse seg med villaks og påvirke den genetiske sammensetningen av ville bestander negativt. Landbaserte anlegg gir muligheter for å samle opp og behandle avfall, som fôrrester og fiskeslam, på en mer kontrollert måte enn i åpne merder.
Ulemper med landbasert oppdrett
Oppstart og drift av landbaserte anlegg krever betydelige investeringer. Teknologien bak RAS-anlegg er kostbar, og det kreves også store mengder energi for å opprettholde optimale forhold for laksen. Landbasert oppdrett krever dessuten tilgang på store arealer. Selv om RAS-teknologi reduserer risikoen for sykdommer som lakselus, introduserer den nye risikoer, som akutt fiskedødelighet forårsaket av teknisk svikt eller problemer med vannkvaliteten.
Miljøpåvirkning
Selv om landbasert oppdrett kan redusere noen miljøutfordringer knyttet til tradisjonelt oppdrett, er det fortsatt utfordringer knyttet til energiforbruk, utslipp fra produksjonen, og potensiell påvirkning på lokale økosystemer gjennom uttak av vann og utslipp av næringsstoffer.
Landbasert oppdrett av laks representerer en mulighet for å peke på noen av de miljømessige utfordringene knyttet til tradisjonelt merdbasert oppdrett. Det gir bedre kontroll over produksjonsforholdene, reduserer risikoen for rømming og sykdommer, og kan potensielt håndtere avfall på en mer bærekraftig måte.
Imidlertid kommer dette med betydelige økonomiske kostnader, tekniske og biologiske risikoer, samt utfordringer knyttet til areal- og vannbruk. En balansert tilnærming som vurderer både miljømessige og økonomiske aspekter vil være nødvendig for å sikre en bærekraftig utvikling av lakseoppdrett i Norge.
Økonomisk lønnsomt
Andfjord Salmon AS hadde i 2022 et underskudd på over 56,5 millioner kroner, en økning fra et underskudd på 34,5 millioner året før. Det er først når regnskapet for 2023 kommer, om man kan si noe om lønnsomheten i selskapet. Verdiene i selskapet er beregnet til noe over en halv milliard kroner.
I løpet av 2023 har det imidlertid kommet meldinger fra selskapet om at de har hatt en vellykket produksjon, og har vist tegn på økonomisk vekst og utvikling gjennom 2023. Sommeren 2023 opptok selskapet et lån på £51,6 millioner for å finansiere utvidelsen av sitt anlegg på Kvalnes. Dette lånet representerer en betydelig investering i selskapets fremtidige vekst og kapasitetsutvidelse.
Selskapet gjennomførte en vellykket privat plassering, hvor det samlet inn omtrent NOK 615 millioner (£45,2 millioner) ved å utstede nesten 16 millioner nye aksjer til en pris av NOK 38,50 hver. Dette tiltaket ble gjennomført for å finansiere ytterligere utvidelse av produksjonskapasiteten ved Kvalnes, samt å legge til ytterligere kapasitet to andre steder på Andøya.
Andfjord Salmon rapporterte om en vellykket første høst med produksjon og sterke resultater i 2023. Dette er et positivt tegn på selskapets biologiske og operasjonelle kapasitet, og det bidrar til å styrke tilliten til selskapets langsiktige levedyktighet. En portugisisk eier økte sin andel av eierinteressene fra 10,54 prosent andel i Andfjord Salmon, og ble tildelt 10 millioner nye aksjer.