Norske forskere ønske å finne ut om blåskjell kan bli fremtidens bærekraftige fôr for lakseoppdrett, men det er en lang vei å få før det kan bli realiteter.
Oppdrettsfôr står for mellom 75 og 83 prosent av klimagassutslippene fra norsk lakseproduksjon. Forskere ved Havforskningsinstituttet vil undersøke om blåskjell kan være et bærekraftig alternativ til dagens fôr, som hovedsakelig består av plantebaserte ingredienser som soya og fiskemel og -olje, melder Havforskningsinstituttet (HI).
Norges enorme blåskjelpotensial
Norge har det største blåskjelpotensialet i Europaa, ifølge HI og havforsker Ikram Belghit, som leder prosjektet Mussel Up.
– Blåskjel er en god fôrkandidat, og Norge har det største produksjonspotensialet i Europa. Blåskjellene som brukes i dyrefôr har en kort produksjonssyklus, siden de er mindre og yngre enn de vi spiser, sier hun.
Mussel Up-prosjektet
Mussel Up-prosjektet har nylig fått over 12 millioner kroner i støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Målet er å finne ut om blåskjell er et like godt fôralternativ i praksis som på papiret.
Bærekraftige ingredienser
Kun 0,4 prosent av ingrediensene i norsk akvafôr kommer fra bærekraftige kilder, som insektsmel og mikroalger.
– En endring i produksjonen og bruken av fôringredienser vil derfor være en av de mest effektive måtene å redusere klimaavtrykket knyttet til norsk havbruk, forklarer Belghit.
Forskerne vil undersøke hele verdikjeden, fra høsting av blåskjell til hvordan ferdige fôrprodukter påvirker vekst, helse og velferd hos laksen. De vil også vurdere bærekraft og økonomisk gjennomførbarhet.
– Vi trenger nye løsninger for å møte bærekraftsutfordringene vi står overfor, og det blir spennende å finne ut om blåskjell kan være én av disse, sier Belghit.