back to top

Sankereglene som kan redde måkebestanden

- Advertisement -

Måkebestanden er i nedgang, og reglene for eggsanking er strengere.

Brudd på regelverket kan føre til anmeldelse, og på sikt bidra til at færre måker får frem levedyktige unger. Her er alt du trenger å vite om lovlig sanking av måkeegg.

Eggsanking fra måker har lange tradisjoner i Norge, men med synkende måkebestander har myndighetene innført strengere regler for å sikre bærekraftig sanking. I 2022 kom en ny jakttidsforskrift som begrenser både hvilke arter du kan sanke fra og hvor mange egg du kan ta.

Kun ett egg per reir

Fra Trøndelag og nordover er det nå bare tillatt å sanke egg fra gråmåke og svartbak. Du kan kun ta ett egg fra hvert reir årlig, og du må være sikker på at ingen andre har sanket fra reiret tidligere.

– Når kullet er fullagt med tre egg, bør sanking opphøre, påpeker Statens naturoppsyn.

Tidspunktet for sanking er også strengt regulert. I de fleste områder er det ikke tillatt å sanke egg etter 10. mai, med unntak av Nordland, Troms og Finnmark der fristen er 25. mai.

Geografiske forskjeller

Fra Møre og Romsdal og sørover kan du også sanke egg fra sildemåke, men bare frem til 10. mai. Det er verdt å merke seg at det ikke lenger er tillatt å sanke egg fra fiskemåke, selv om dette tidligere var en utbredt tradisjon.

Husk at du alltid må ha grunneiers tillatelse før du begynner å sanke egg, uansett hvor i landet du befinner deg.

Forstyrrelser kan skade bestanden

For å minimere forstyrrelser anbefales det at hver koloni bare besøkes én gang per sesong, og at sankingen skjer samtidig innad i samme koloni.

– Brudd på reglene kan bidra til færre måker får frem levedyktige unger. På sikt kan dette bidra til bestandsnedgang, advarer Statens naturoppsyn.

Verneområder og ferdselsforbud

Vær oppmerksom på at mange holmer og skjær har ferdselsforbud i hekkeperioden. I slike områder er det ikke tillatt å sanke egg, med mindre det finnes spesifikke unntak i verneområdeforskriften.

– På våren er fuglene spesielt sårbare for forstyrrelser, og hvis de forstyrres kan egg bli tatt av andre dyr og unger forlatt, forklarer Statens naturoppsyn.

Tilsyn og kontroll

Statens naturoppsyn (SNO) gjennomfører jevnlige tilsyn for å sikre at eggsankingen foregår på lovlig måte. De gir veiledning om regelverket og kontrollerer at sankerne plukker fra riktige arter.

Brudd på reglene kan føre til anmeldelse, og det er derfor viktig å sette seg grundig inn i regelverket før man begir seg ut for å sanke måkeegg.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!