back to top

Vårvarme slår alle rekorder – slik påvirker det deg

- Advertisement -

For andre år på rad har Østlandet og Agder opplevd tidenes varmeste vår, med temperaturer langt over normalen.

Ti fylker har satt nye rekorder, og ekspertene peker på klimaendringer som årsak til de ekstreme tallene. Dette får store følger for både natur, samfunn og hverdagsliv.

Vårsesongen 2025 har vært ekstremt varm i store deler av Sør-Norge. Ifølge Meteorologisk institutt var årets vår 1,6 grader over normalen, og kun slått av fjoråret. Østlandet og Agder har aldri tidligere hatt så høye temperaturer på denne tiden av året. Målingene strekker seg helt tilbake til 1901, og årets tall er historiske.

De fem varmeste vårsesongene som er målt i Norge har alle kommet etter år 2000. Dette viser en tydelig trend mot varmere sesonger, og ekspertene mener utviklingen er et klart tegn på klimaendringer.

– De fem varmeste vårsesongene vi har registrert har alle kommet etter år 2000, sier Ketil Tunheim, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Buskerud og Telemark med enorme sprang

Blant de ti fylkene som har satt nye varmerekorder, skiller Buskerud og Telemark seg ut med spesielt store temperaturhopp. Buskerud slo sin gamle rekord med over én grad, noe som aldri har skjedd før i en sesongrekord. Det samme gjelder Telemark, hvor både mars og april var uvanlig varme.

– Buskerud har slått rekorden sin med over en grad. Vi regna på nytt for å være helt sikre, og et så stort sprang har jeg ikke sett før i en sesongrekord, forklarer Tunheim.

Tidligere var det største spranget i Buskerud 0,4 grader, satt i 1990. Nå er det altså mer enn dobbelt så høyt.

Klimaendringer gir varmere vår

Det er ikke bare Buskerud og Telemark som har satt rekorder. Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder og Hordaland har alle opplevd sin varmeste vår noensinne. Ekspertene peker på at dette er en tydelig konsekvens av klimaendringer.

– Det er helt tydelig at vi kjenner konsekvensene av klimaendringene også her i Norge. Sesongene blir varmere og kalde perioder har blitt mindre sannsynlig, sier Tunheim.

For hele landet var årets vår den nest varmeste som er registrert, med bare 2024 som varmere. I nordlige deler av landet var det derimot mer normalt, og enkelte steder svært vått.

Hva betyr dette for deg?

De rekordhøye temperaturene får konsekvenser for både natur og samfunn. Tidlig vår kan påvirke alt fra landbruk til dyreliv og øke risikoen for tørke og skogbrann. Samtidig gir det nye utfordringer for beredskap og infrastruktur.

For deg som bor i Sør-Norge, betyr varmere vår blant annet tidligere blomstring, endret pollensesong og nye krav til tilpasning i hverdagen. Ekspertene advarer om at denne utviklingen vil fortsette dersom ikke utslippene kuttes kraftig.

Dette er de nye rekordene

Her er oversikten over hvor mye varmere det har vært enn normalen i de ti rekordfylkene:

Akershus: 2,4 grader over normalen
Oslo: 2,3 grader over normalen
Hedmark: 2,6 grader over normalen
Oppland: 2,4 grader over normalen
Buskerud: 2,9 grader over normalen
Vestfold: 2,2 grader over normalen
Telemark: 2,7 grader over normalen
Aust-Agder: 2,5 grader over normalen
Vest-Agder: 2,3 grader over normalen
Hordaland: 2,3 grader over normalen

Med slike tall er det ingen tvil: Våren er blitt varmere, og det skjer raskere enn noen gang før.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!