Nordiske forskere samles i Tromsø for å bekjempe antibiotikaresistens.

For første gang har åtte ledende nordiske forskningssentre og 150 forskere, alle med spesialisering innen antibiotikaresistens, samlet seg i Tromsø. Målet med samlingen er å ta avgjørende skritt i kampen mot en av de mest presserende utfordringene samfunnet står overfor i dag.

Bakterienes økende motstandsdyktighet mot antibiotika er en global utfordring som har vokst seg større over tid. En rapport fra Lancet i 2022 avslørte at over en million mennesker døde som følge av resistente bakterier i 2019, og det anslås at dette tallet kan stige til 10 millioner årlig innen 2050 hvis ikke effektive tiltak iverksettes.

Globalt ansvar og lokale tiltak

Selv om situasjonen i de nordiske landene fortsatt er under kontroll, har forskningsmiljøene i Norden tatt et globalt ansvar for å finne løsninger på dette voksende problemet. Konferansen i Tromsø tar for seg viktige spørsmål som hvordan bakterier utvikler resistens og hva som kan gjøres for å forsinke denne prosessen. Videre diskuteres globale utfordringer og strategier for å unngå en fremtid der effektive medisiner mot bakterieinfeksjoner ikke lenger er tilgjengelige.

Antibiotika i laboratorium. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UiT

Kreftpasienter i særstilling

En av de mest sårbare gruppene i denne sammenhengen er kreftpasienter. Uten tilgang til effektive antibiotika vil det bli svært vanskelig å tilby adekvat behandling, spesielt for de som er avhengige av antibiotika i forbindelse med strålebehandling og cellegiftkurer.

– Antibiotikaresistens er et komplekst problem som krever en omfattende, tverrfaglig tilnærming. Ved å samle fremstående forskere fra Norden håper vi på å fremme utveksling av ideer og forskningsresultater, og sammen finne nye løsninger, uttaler Arnfinn Sundsfjord, professor ved UiT og leder for CANS – Senter for nye antibakterielle strategier.

Om konferansen

Konferansen, som arrangeres av CANS – Senter for nye antibakterielle strategier ved UiT, finner sted fra 13. til 15. mars 2024. Den har samlet forskere fra hele Norden, inkludert representanter fra Uppsala Antibiotic Centre, Umeå Centre for Microbial Research, og flere andre ledende institusjoner. Målet er å styrke samarbeidet og akselerere utviklingen av nye strategier for å bekjempe antibiotikaresistens.