I Mattilsynets innspill til den kommende stortingsmeldingen om villrein er dyster, men det er også muligheter. Det viser et dokument fra Mattilsynet.

Mattilsynet deltok i et innspillsmøte den 10. januar 2023 hos Klima- og miljødepartementet, hvor de presenterte sine bekymringer og forslag angående forvaltningen av norske villreinstammer. Seksjonssjef for dyrehelse, Anne Marie Jahr, understreket viktigheten av å sikre friske dyr med god dyrevelferd som en grunnleggende forutsetning for god forvaltning av ville dyr.

Nederst i denne saken kan du lese hele innspillet fra Mattilsynet.

Utfordringer i villreinforvaltningen

Mattilsynet peker på flere utfordringer i dagens forvaltning av villrein. Blant annet er det bekymring for dyrenes helsestatus, hvor nærvær av alvorlige meldepliktige sykdommer som skrantesjuke og fotråte kan ha store konsekvenser ikke bare for villreinstammene, men også for andre arter og mennesker. En annen utfordring er parasittbelastning, som kan føre til avmagring hos villreinkalver. Klimaendringer antas også å kunne påvirke sjukdomsforekomst.

Behov for endringer i forvaltningen

For å håndtere disse utfordringene, foreslår Mattilsynet flere tiltak. Det er et behov for bedre oversikt over forekomst av sjukdom og parasitter hos villrein, samt vurdering av forebyggende tiltak. Videre understrekes viktigheten av kunnskapsbaserte tiltak for kartlegging og bekjempelse av alvorlig smittsom dyresjukdom, spesielt skrantesjuke.

Mattilsynet foreslår at tiltak mot alvorlig smittsom sjukdom tas inn i «Forskrift om forvaltning av hjortevilt» for å klargjøre at dette er et viktig hensyn som må ivaretas av lokal villreinforvaltning i en sykdomssituasjon.

Fotråte i flere villreinstammer

I sitt innspill fra Anne Marie Jahr i Mattilsynet er fotråte påvist i flere villreinstammer i Norge siden første registrerte forekomst i Rondane i 2007. Utbredelsen synes å øke, og Veterinærinstituttet har derfor økt fokuset på denne sjukdommen. Sommeren 2020 var det registrert tilfeller i Rondane, Nordfjella, Forollhogna, Snøhetta, Knutshø, Hardangervidda, Setesdal-Ryfylke og Reinheimen-Breheimen.

– Den alvorlige sykdommen er dermed påvist i 8 av de 23 villreinområdene i Norge. I tillegg har Veterinærinstituttet påvist fotråte i den viltlevende reinstammen i Rendalen.

Ifølge Veterinærinstituttet er det de siste årene har det blitt påvist flere alvorlige sykdommer hos norsk vilt. Skrantesyke (CWD) hos villrein, hjort og elg er kanskje mest kjent, men også hos andre arter enn hjortevilt er det påvist alvorlige, smittsomme sykdommer. Flaggermusrabies ble for første gang påvist i Norge i 2015 og i 2019 var det rekordmange tilfeller av harepest (tularemi) i landet vårt. Disse sykdommene er to eksempler på viltsykdommer som kan smitte oss mennesker, kalt zoonoser.

Her kan du lese hele innspillet fra seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Anne Marie Jahr