Regjeringen øker støtten til CO2-fangstprosjekt til 4,4 millarder kroner.

Regjeringen foreslår å øke statsstøtten til Hafslund Celsios CO2-fangstanlegg på Klemetsrud. Til tross for kraftig budsjettsprekk, kan prosjektet nå fjerne 350.000 tonn CO2 årlig og få global demonstrasjonsverdi.

Regjeringen tar en kalkulert risiko med å videreføre prosjektet. En ekstern kvalitetssikringsrapport har vurdert at prosjektet er modent nok til å få grønt lys, men med forbehold om strenge økonomiske rammer. For å redusere statens risiko vil 900 millioner kroner av støtten kun utbetales når anlegget er ferdigstilt.

Energiminister Terje Aasland understreker betydningen av prosjektet:

– Prosjektet er det første i sitt slag, og det er stor risiko knyttet til slike prosjekter. Et vellykket prosjekt vil ha stor demonstrasjonsverdi for CO2-fangst i avfallsforbrenning både i Norge og internasjonalt.

I tillegg fjernes kravet om fradrag for inntekter fra salg av sertifikater for negative utslipp, noe som skal styrke økonomien i prosjektet.

Budsjettsprekk og tidsplan

Hafslund Celsio har oppjustert kostnadene betydelig siden prosjektet først ble planlagt i 2022. Det nye estimatet for investeringene er nå på 8,4 milliarder kroner, opp fra 5 milliarder kroner. P85-estimatet, som regnes som 85 prosent sannsynlig å ikke bli overskredet, er på hele 9,5 milliarder kroner. Dette har ført til at prosjektet er utsatt, med planlagt oppstart i 2029.

Oslo kommune har nylig utvidet sin investeringsavtale med Hafslund Celsio, men vedtaket er nå under lovlighetskontroll. Hafslund Celsio planlegger å fatte en endelig investeringsbeslutning innen januar 2025, går det fram av en pressemelding fra Regjeringen.

En del av Langskip-prosjektet

Klemetsrud-anlegget er en del av det større Langskip-prosjektet, som inkluderer både fangst og lagring av CO2. Den totale kostnadsrammen for Langskip er nå oppjustert til 34 milliarder kroner over ti år, hvorav staten bidrar med 22 milliarder kroner.

Til tross for forsinkelser og økte kostnader, er prosjektet fortsatt sett på som en nøkkel for å redusere utslipp fra avfallsforbrenning og nå Norges klimamål. Hafslund Celsio har samtidig redusert den planlagte fangstmengden fra 400.000 til 350.000 tonn CO2 i året.