EU ser ut til å nærme seg en løsning på problemet med svinepest hos villsvin.

I et prosjekt støttet av EU forsøker forskere å utvikle en oral vaksine mot den dødelige svinepesten. Sykdommen har rammet både hus- og villsvin over hele verden, men om det EU-støttede prosjektet lykkes, kan det få stor betydning for dyrehelse og artsmangfold.

Hva er svinepest?

Svinepest, eller afrikansk svinepest (ASP), er en alvorlig virussykdom som rammer både hus- og villsvin. Sykdommen har ingen kjent kur eller forebyggende vaksine, og har vært en stor utfordring for både konvensjonelle og ville svinepopulasjoner. Tradisjonelle kontrolltiltak har vært effektive i oppdrettsmiljøer, men har vist seg å være utilstrekkelige blant ville svinepopulasjoner.

I Sverige har imidlertid myndighetene klart å begrense spredningen av pesten til en mindre del av landet. Norske myndigheter har til nå kun iverksatt nedskyting av villsvin i skogene langs svenskegrensa, og betaler store beløp til grunneiere og de som gjennomfører jakta.

Internasjonalt samarbeid mot svinepest

Det nye prosjektet, kalt ASFaVIP (African Swine Fever attenuated live Vaccines In Pigs), ledes av PD Dr. Sandra Blome ved Friedrich-Loeffler-Institutet (FLI) og inkluderer en rekke internasjonale forskningsinstitusjoner, forteller en pressemelding fra instituttet. Målet er å utvikle en oral vaksine som kan distribueres i Europa, spesielt til villsvin, men også globalt til andre truede svinearter.

Vitenskapelig gjennombrudd og artsmangfold

Forskere håper at en vellykket vaksine ikke bare vil kontrollere sykdommen, men også bidra til å bevare biologisk mangfold ved å beskytte arter som er truet av denne sykdommen. Forskerne ser ser store muligheter i dette prosjektet, ikke bare for å kontrollere sykdommen, men også for å forstå immunresponsen bedre og undersøke genetiske faktorer som påvirker viruset og vertene, opplyser Dr. Sandra Blome i pressemeldingen på tysk. Saken har også vært omtalt i svenske Jakt & Jägere.