Miljøorganisasjoner krever ii et opprop at regjeringen og Stortinget tar grep for å gjøre norsk fiskeoppdrett utslippsfritt og rydde opp i katastrofale tilstander med sykdom og fiskedød.

Dårlig helse og massedød, blant annet som følge av lakselus, er bare ett problem med trangbodde mærer. Regjeringen må også stanse den massive forurensningen fra mærene, krever åtte miljøorganisasjoner. Havmiljøet, villfiskressursene og kystnaturen skades av oppdrett. Slik skal det ikke fortsette, mener organisasjonene.

Omfattende skader

Oppdrettsnæringen er blitt en av våre største industrier, og vi må ha de samme forventningene til miljøansvar hos den som i andre store næringer: Krav til utslippskontroll, lokalitets- og konsekvensvurderinger og ikke minst: Samme dyrevelferd for fisk som for andre husdyr, heter det i en uttalelse fra organisasjonene.

Må sikres

De mener at villfisk-rike og rene fjorder må sikres, og hevder at oppdrettsnæringen skyter seg i foten om de overkjører miljø og dyrevelferd. Å fortsette å øke kapasiteten i oppdrettsnæringen i åpne merder, er totalt uansvarlig, mener de.

Viktige tiltak

Regjeringen må sikre grunnleggende miljø- og dyrevelferdshensyn, og derfor foreslår organisasjonene Derfor foreslår organisasjonenen en rekke tiltak:

  • Oppdrettsanleggene gjøres utslipps- og rømningsfrie, både eksisterende og nye anlegg.
  • Antallet oppdrettsfisk i åpne merder må reduseres langs hele kysten, og først i problemområdene.
  • Det må settes av større oppdrettsfrie soner og flere marine verneområder.
  • Torskeoppdrett legges på is inntil teknologien er moden og rømningsfri.
  • Landbaserte anlegg må kun etableres på såkalte grå arealer, for eksempel allerede etablerte industritomter, så vi unngår ytterligere sprengning og ødeleggelse av verdifull skjærgård.
  • Dyrevelferd både inni og utenfor anleggene, må ivaretas uansett oppdrettsteknologi.

Oppropet støttes av Naturvernforbundet, Norske Lakseelver, Redd villaksen, BirdLife Norge, Natur og Ungdom, Sabima og Norges Jeger- og Fiskerforbund.