Norsk institutt for naturforskning inviterer fagfolk og folk flest til å bli med i et nytt nettverk om vindkraftutbygging.
Det skjer i forbindelse med at Norsk institutt for naturforskning (NINA) har utviklet et nytt verktøy for planlegging av vindkraftverk, med mål om å minimere negative konsekvenser for naturmangfold og økosystemtjenester.
Initiativet inviterer interessenter til å delta i et nettverk for å forme fremtidens vindkraftutvikling. Vindkraftverk er en viktig kilde til fornybar energi, men utbyggingen har også sine utfordringer. Disse konstruksjonene krever store landarealer og kan påvirke dyreliv, inkludert fugler, flaggermus og marine pattedyr, negativt.
Samtidig som man oppnår grønn energi, risikerer man å miste verdifull natur og de økosystemtjenestene som er essensielle for samfunnets velferd, melder NINA. Et mer avansert planleggingsverktøy som vurderer disse miljøkonsekvensene, er nødvendig for å beskytte naturen i møte med utviklingen av fremtidens vindkraft.
Fokus på naturmangfold
Forsker Thomas Kvalnes ved NINA understreker viktigheten av å inkludere hensynet til naturmangfold og økosystemtjenester tidlig i planleggingsprosessen for vindkraft. Med den raske utviklingen innen sektoren, er det kritisk å beskytte de mest verdifulle naturområdene mot utbygging.
Helhetlig tilnærming
Gjennom forskningsprosjektet WENDY tar NINA en helhetlig tilnærming til vindkraft, ved å undersøke sosiale oppfatninger, miljømessige konsekvenser og tekniske aspekter ved utviklingen.
Forskningen fokuserer på hvordan vindkraft på land og til havs påvirker økosystemtjenester og dyrelivets leveområder.
– Vi utvikler metoder for å vurdere og kartlegge konsekvenser for dyrelivet og endringer i økosystemtjenester. Målet er å implementere disse metodene i et verktøy for romlig planlegging av vindkraft. Vi ønsker bred deltakelse fra interessenter for å kartlegge økosystemtjenester lokalt og regionalt, sier Kvalnes.
Her kan du melde din interesse: Network of Interest – WENDY (wendy-kep.eu)
NINA opplyser at en ny kunnskapsplatform er etablert for å sikre god formidling og overføring av kunnskap til praksis. Der deler NINA ny kunnskap fra prosjektet og har også samlet en oversikt over andre kilder til kunnskap om miljømessige, sosiale og tekniske aspekter ved vindkraft. Som en del av arbeidet etableres også et nettverk som er åpent for alle som er interessert.