Norges forskningsråd bevilger 130 millioner kroner til forskning i havnæringene.

Det er til sammen 15 bedrifter innenfor havnæringene kan nå sette i gang forskningsprosjektene de har søkt midler til. Som blant annet mer miljøvennlige fangstredskap, nye systemer for autonom droneinspeksjon av vindkraftverk, og utvikle fôr som reduserer sykdom hos settefisk.

– Vi trenger at næringslivet leder an med forskning og innovasjon. Forskningen som disse bedriftene skal utføre vil gi oss viktig kunnskap som både forvaltning og næringsliv vil kunne benytte når vi skal utvikle de blå næringene. Prosjektene bidrar til at Norge fortsette å lede an internasjonalt innen bærekraft og innovasjon på havet, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth til forskningsradet.no.

Bærekraftige fangstredskap

Blant annet får Ervik Havfiske AS på Stadlandet 10 millioner kroner til et prosjekt der målet er å gjøre snøkrabbefangst mer bærekraftig og lønnsomt gjennom å utvikle hele fiskeriet, fra fangst til salgbart produkt. De tar sikte på å utvikle teiner som er mer effektive. Teinene skal også kunne ta i bruk alternativt marint råstoff til agnformål og oppnå et prosessert produkt med jevnere kvalitet.

Norbait AS på Måløy i Vestland får 3,5 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle kostnadseffektive teine- og lineagn for kommersielt fiske basert på marint restråstoff og bionedbrytbare hjelpestoffer.

Ulstein Design & Solutions AS i Møre og Romsdal får 3 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle en forbedret og automatisk metode for overføring av slepelinen mellom drivende skip og slepefartøy. Nye løsninger vil redusere risiko for at skipet kolliderer eller grunnstøter.

Inspeksjon av vindkraftanlegg

Stable AS i Arendal får 6 millioner kroner til et prosjekt der målet er å tilrettelegge for autonom droneinspeksjon av vindkraftverk fra servicefartøy.

Skretting Aquaculture Research Centre AS i Stavanger får 8,8 millioner kroner til å utvikle et nytt fiskefôr mot nyreforkalking hos settefisk (nefrokalsinose). Sykdommen er en stor utfordring, og ble i 2022 rangert som den nest høyeste årsaken til dødelighet, dårlig velferd og redusert vekst i norske settefiskanlegg.

– Skal norsk marin og maritim næring fortsatt være i verdenstoppen, må vi ha forskning og utvikling i verdenstoppen. Forskningen i bedriftene som nå har fått støtte vil bidra til bærekraftig vekst og fornuftig forvaltning av havet vårt fremover, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.