Miljødirektoratet opplyser i et svar til Rovviltets Røst at norske myndigheter ikke er ansvarlig for merking av en genetisk viktig ulv som vandret inn til Norge.
Miljødirektoratet bekreftet overfor Rovviltets Røst at ulven kjent som V1140 har blitt merket i Sverige, noe som har ført til en fornyet debatt om rovdyrmerking i Norge. Mens noen ser merking som en nødvendig del av rovdyrforvaltningen, er det også bekymringer for de potensielle negative konsekvensene for dyrene.
– Det aktuelle individet er merket i Sverige, med tillatelser fra svenske myndigheter, så Miljødirektoratet har ikke hatt noen rolle i merkingen av det konkrete dyret. Vi har av den grunn heller ikke noen svar å gi til de konkrete spørsmålene som dere stiller i e-posten, svarer seksjonssjef Knut Morten Vangen i svaret fra Miljødirektoratet.
Gir tillatelser
Det går videre fram at Miljødirektoratet de senere årene med hjemmel i viltforskriften etter søknad har gitt SKANDULV tillatelser til å merke ulv i Norge. For 2023 ble det gitt tillatelse til å merke inntil ni ulver i Norge. Tillatelse er gitt med flere vilkår, ifølge direktoratet.
Generelt kan merking gi uheldige konsekvenser for ulven. Ved vurdering av søknader om merketillatelser, tar direktoratet konkret stilling til fordeler og ulemper ved å tillate merking av ulv, opplyses det til Rovviltets Røst.
Merking av ulv
Før nyttår ble det skutt en ulv på norsk side som hadde merker som kan ha vært forårsaket av merking av dyret, og dette har flere organisasjoner lagt merke til. I svaret til Rovviltets Røst opplyser direktoratet at de ikke har hatt noen ansvar, men viser til svenske myndigheter.
Ulike forskere har opplyst at merking av ulver er et redskap for å kartlegge revirstørrelse, samt studere ulvenes nærhet til bosetting og infrastruktur. Merking kan også bidra til å utvikle bedre varslingsrutiner for husdyrbønder.
Bekymringer rundt merking
Generelt er det kjent at merking kan gi uheldige konsekvenser for ulven, men Miljødirektoratet tar stilling til fordeler og ulemper ved å tillate merking av ulv ved vurderinger av søknader om merketillatelser.
Rovdyrmerking er en kostbar prosess. I 2017 ble det rapportert at prisen for å feste sporingsradio på 14 ulver i Trysil ble en million kroner.