Hypotesen forskerne jobbet mot viste seg å ikke slå til.
Til tross for økende havtemperaturer og minkende sjøis, viser ny forskning at kvikksølvnivåene i nordøstarktisk torsk, eller skrei, forblir stabile.
Kvikksølv og klimaendringer
Forskere har analysert 121 års data om havtemperaturer, 41 års data om sjøisens utbredelse og 27 års data om kvikksølvkonsentrasjonen i skreifileter. Målet var å undersøke om klimaendringer påvirker kvikksølvakkumuleringen i skrei.Hovedforfatter av studien, havforsker Michael Bank, uttaler:
– Vi såg ikkje store klimadrivne effektar på akkumulering av kvikksølv i denne viktige fiskebestanden.
Stabile kvikksølvnivåer
Kvikksølv er et giftig tungmetall som kan forårsake alvorlig skade på nervesystemet. Det meste av kvikksølvet vi inntar kommer fra mat, spesielt fisk og sjømat.Studien viste at kvikksølvkonsentrasjonen i skrei forble lav og stabil i perioden 1994-2021, til tross for økende temperaturer i Barentshavet og minkende sjøis.– Vi observerte låge og stabile konsentrasjonar av kvikksølv i torsk i den granska perioden 1994-2021, trass markant auke i temperaturane i Barentshavet og nedgangen i sjøis i området, seier Bank.
Skrei som indikator
Skrei er en nøkkelindikator for sjømatsikkerhet i Arktis og bidrar betydelig til global mattrygghet gjennom eksport.– Skreien er ein nøkkelindikator for sjømatsikkerheit i Arktis og via eksport er han eit viktig bidrag i den globale mattryggleiken, så dette er gode nyheiter, seier Bank.Studien er en del av EU-prosjektet MERFISH, som undersøker hvordan kvikksølv overføres fra fisk til mennesker.