En dedikert gruppe frivillige i Oslo har gått sammen for å redde truede alkefugler, inkludert lomvi, som har strandet på land eller trenger akutt hjelp på vannet.
De heltemodiges innsats sikrer at fuglene får den omsorgen de trenger før de transporteres til et profesjonelt rehabiliteringssenter i Rygge for videre behandling.
Redningsoperasjon for alkefugler
De frivillige arbeider med å gi fuglene varme og mat, essensielle elementer for at de skal kunne overleve og bli satt ut igjen. Deretter transporteres fuglene til rehabiliteringssenteret i Rygge, hvor de får den spesialiserte behandlingen som er nødvendig for å komme til hektene. Hver fugl blir også ringmerket for identifikasjon og deltakelse i forskning som skal bidra til å øke kunnskapen om disse fascinerende skapningene.

Har reddet mer enn hundre
Hver høst blir britiske lomvier bragt med stormen til Oslofjorden. Og rett ved Operaen og ikke langt fra Munch-museet, har en rekke frivillige organisert seg for å hjelpe lomviene, som absolutt ikke hører hjemme i hovedstaden, men et helt annet sted ute i havet med skarpe klipper og mat i havet utenfor.
Vi treffer den «uformelle» lederen onsdag ved ett-tida, Lovinda Ødegården. Nei, hun er ikke oppkalt etter lomviene, men har hatt navnet lenge før hun for alvor engasjerte seg for lomviene i Oslo. Og mens vi snakker, kommer det inn levende lomvier fra nærområdet.

Holdt på i tre år
– Da jeg kom til byen i 2017, var jeg allerede veldig interessert i fugl. Det var mange ulike grupper som ville hjelpe, men i 2021 tenkte jeg at vi måtte få orden på hjelpen til lomviene. Siden da har vi blitt en hel gjeng med frivillige som stiller opp her hver høst.
Årsaken er at tusenvis av britiske lomvier har blitt tatt av vinden, fordi de av sulte og svake, og bragt til Oslofjorden.

Skal veie rundt et kilo
Hun kan fortelle at en voksen lomvi normalt utenom hekketiden, og særlig nå om høsten, ofte har en gjennomsnittlig vekt på mellom 900 og 1000 gram. Det har hun fått opplyst fra Birdlife Norge. De som blir tatt inn her av redningsgruppen, veier ofte ikke mer enn 500 til 600 gram, og under halvkiloet også.
– En fugl på 800 gram vil klare seg fint. I rehabiliteringa slippes fuglene når de kommer seg over 800-900 gram, avhengig av fysikken, opplyser hun til Fauna.
Av yrke er hun ingeniør, men hun har lest seg mye opp på problematikken de siste årene. Og kan en god del om å redde lomvier.

Noen få klarer seg bra
– Noen av lomviene ser ut til å klare seg ganske bra, og da lar vi dem være. Det ser ut til at det er flere svake enn spreke lomvier i Oslofjorden nå. Når når vi ser lomvier som viser tegn på utmattelse, forsøker vi å få tak i dem. Til det bruker vi hov, og i noen tilfeller kommer de utmattede fuglene rett mot oss slik at vi bare kan plukke dem opp, veie dem og sende dem videre til rehabilitering.

Midlertidig krypinn
I bua som de frivillige har fått låne av Bymiljøetaten på Operastranda, får lomviene sitt midlertidige krypinn. Der får de litt mat og varme i kroppen, før de blir sendt videre til rehabilitering. Når de kommer fram, får de brisling som fôr inntil de er klare til å settes ut igjen. Det skjer lengre ut i Oslofjorden når de har har fått nok muskler på kroppen til å kunne klare seg. Der ute regner de med at det kan finnes mer egnet mat, enn de selv kan fange i strandsonen i Oslo sentrum.

Alkefuglene trenger hjelp
Lomviene som havner på land eller innerst i Oslofjorden, er ofte utmattet og sultne. De fleste av dem trenger rehabilitering for å kunne gjenoppta jakten på mat og komme seg ut til åpent hav. Lomvier er pelagiske fugler som tilbringer mesteparten av livet på åpent hav. De har en spesiell utfordring: de kan ikke lette fra land, da de trenger en vannoverflate som en slags «rullebane» for å kunne komme seg på vingene.
Nesten alle lomviene som er blitt funnet innerst i Oslofjorden, lider av alvorlig underernæring. Tragisk nok blir stadig flere av dem funnet døde. Denne skjebnen skyldes trolig matmangel i deres naturlige habitat, kombinert med kraftig vind som presser dem innover fjorden.

Du kan bidra
De frivillige som deltar i redningsaksjonen sørger for at fuglene kommer til fredelige omgivelse for rehabilitering. Imidlertid oppfordres alle til å engasjere seg og bidra på forskjellige måter. Du kan i følge gruppen bli med i Facebookgruppen «Krisehjelp for lomvi i Oslofjorden» for mer informasjon. Der kan du også melde fra om du har observert lomvier og alkefugler som trenger hjelp.
Hvis du ønsker å støtte arbeidet deres økonomisk, er det også mulig. De frivillige trenger også hjelp med transport, fiskeutstyr og annet nødvendig utstyr. Din deltakelse kan utgjøre en betydelig forskjell i innsatsen for å redde disse sårbare fuglene, opplyser de frivillige.

