Mars måned har vært preget av ekstreme nedbørsmengder østafjells, med flere stasjoner som har målt rekordhøye tall.
Drangedal i Telemark har opplevd den største nedbøren med hele 220,2 millimeter, noe som markerer en historisk måned for regionen.
16. mars ble Oslo og omegn dekket av våt snø og illustrerer en en måned fylt med værrekorder. Østafjells har sett rekorder både for døgnnedbør og månedsnedbør, mens andre deler av landet har opplevd tørke.
– For hele landet endte nedbøravviket nær normalen, men østafjells fikk flere stasjoner fra 250 til 330 prosent av normalen. Møre og Romsdal og Trøndelag fikk flere værstasjoner under 10 prosent av den normale nedbøren, forklarer Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Nedbørsrekorder og snøkaos
Mars har ikke bare satt rekorder for nedbør, men også for snø. Østafjells har relativt sett hatt mest snø, med over 300 prosent av normal snømengde i enkelte områder. Tunhovd i Nore og Uvdal er blant stasjonene som har satt rekord for største snødybde i mars.
Varmerekorder tross snø
Samtidig har Tafjord i Fjord kommune på Sunnmøre notert seg for den nest høyeste gjennomsnittstemperaturen i mars med 6,7 grader. Dette viser at mars måned har vært preget av store kontraster i værforholdene over hele landet.
Normal sjøisutbredelse
I Arktis har sjøisen i mars blitt målt til 14.89 millioner kvadratkilometer, noe som anses som en normal utbredelse for måneden. Dette viser at selv om Norge har opplevd ekstreme værforhold, er det andre aspekter ved klimaet som holder seg innenfor det normale.
Mars 2024 vil bli husket for sine værrekorder, fra rekordvåt nedbør østafjells til varmerekorder og normal sjøisutbredelse i Arktis. Disse kontrastene understreker kompleksiteten i vårt klimasystem og viktigheten av kontinuerlig overvåkning og forskning.