Det europeiske kjemikaliebyrået (Echa) jobber med en omfattende restriksjon på PFAS-stoffer som kan få store miljø- og samfunnskonsekvenser.
Nå vurderer vitenskapelige komiteer tusenvis av høringsinnspill, og arbeidet går mot en avgjørende fase neste år.
PFAS som trussel
PFAS, ofte kalt «evighetsstoffer», er syntetiske kjemikalier som brukes i alt fra tekniske tekstiler til matemballasje. Det har i lang tid vært brukt i blant annet midler for slokking av brann. Stoffene brytes nesten ikke ned i naturen og kan akkumulere i mennesker og dyr, noe som skaper alvorlige helse- og miljøutfordringer. Derfor har Danmark, Tyskland, Nederland, Norge og Sverige samarbeidet med Echa for å få på plass en omfattende restriksjon. Det melder Miljødirektoratet
Omfattende høring
Restriksjonsforslaget er nå i hendene på Echas vitenskapelige komiteer for risikovurdering (RAC) og sosioøkonomisk analyse (SEAC). Høringen i 2023 genererte mer enn 5600 kommentarer, som nå analyseres for å styrke kunnskapsgrunnlaget. Mange av innspillene har avdekket nye bruksområder for PFAS.
Totalforbud eller vilkår?
Et totalforbud mot PFAS diskuteres, men alternative løsninger vurderes også. For sektorer hvor et forbud kan gi store økonomiske konsekvenser, kan det bli aktuelt å tillate begrenset bruk, så lenge utslippene reduseres til et minimum.