Rovviltnemnda for Troms og Finnmark foreslår å fjerne målsettingen om at det skal være 10 gaupefamilier i Troms og Finnmark.
Dette kommer frem i utkastet til ny forvaltningsplan for rovvilt. Hvis planen blir vedtatt, vil nemnda ha frihet til å fastsette jaktkvoter.
Stortinget har tidligere fastsatt bestandsmålet for gaupe i Troms og Finnmark. Leder for rovviltnemnda, Nils Einar Samuelsen, forventer motstand når forvaltningsplanen skal godkjennes, ifølge avisa Nordlys.
– Vi må jobbe politisk for å få gjennomslag for dette, og få Stortinget til å endre bestandsmålet. Den jobben har vi allerede begynt på, sier Samuelsen til avisen.
En umulig oppgave
I utkastet til plan skriver nemnda at det er en umulig oppgave å skjerme beitedyr fra gaupeangrep.
– Beitenæringene har erfart at det ikke finnes effektive forebyggende tiltak mot tap til gaupe i region 8. Gaupene her lever i all hovedsak av tamme beitedyr, heter det i utkastet til forvaltningsplan.
Sterk kritikk og manglende tall
Rovviltforvaltningen fikk tidligere i år sterk kritikk fra Mattilsynet, som fastslo at det ikke var forenlig med dyrevelferdsloven å bruke tamme beitedyr som fôr for rovvilt. Det mangler pålitelige tall for gaupebestanden i Troms og Finnmark, og tidligere i år startet NINA å utplassere viltkameraer for å skaffe en bedre oversikt.
Økende konflikter
Konflikter rundt gaupe har tiltatt de siste årene fordi miljømyndighetene har satt foten ned for å felle gauper i områder som er viktige for beitenæringene. I Lyngen er flere søknader om å felle gaupe avslått av Statsforvalteren det siste året. Beitenæringene har nylig sendt en ny anmodning til Statsforvalteren om skadefelling av gaupe.
– Rendalen reinbeitedistrikt og Kjosen-Fastdal sankelag søker herved om skadefelling av gaupe i Lyngen kommune. Søkerne viser også til skadefellingssøknad fra 18/12 2023 som omhandlet skade forårsaket av gaupe da den drepte en sau i luftehagen hos bonden. Den 27/12 2023 fikk Rendalen reinbeitedistrikt påvist og dokumentert drap av rein utført av gaupe i nærliggende området til tapet av sau den 18/12 2023. Situasjonen i Lyngen har eskalert fra år til år uten at myndighetene har foretatt noe for å begrense bestandsøkningen av gaupe på Lyngenhalvøya, selv om den skal være fri for ynglende forekomster av gaupe, heter det i søknaden.