Regjeringen introduserer omfattende endringer i akvakulturlovgivningen for å stimulere til forskning, innovasjon og bærekraftig utvikling i næringen.

Regjeringen innfører nye tiltak for å fremme forskning og næringsaktivitet innen nye marine ressurser. Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth uttaler at målet er å gjøre oppdrett av ulike arter mer lønnsomt og konkurransedyktig. Dette inkluderer blant annet å fjerne restriksjoner mot oppdrett av flere arter på samme sted og en presisering av forbudet mot oppdrett av torsk i gyteområder.

– Regjeringen er opptatt av å legge til rette for mer forskning og næringsaktivitet knyttet til nye marine ressurser. Disse endringene skal forenkle saksbehandlingen og bidra til at oppdrett av andre arter blir mer lønnsomt og konkurransedyktig, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i en pressemelding.

Fjerner forbud mot flere arter

Forbudet mot å drive akvakultur med flere arter på samme lokalitet er nå opphevet. Dette tiltaket er ment å effektivisere saksbehandlingsprosessen for virksomheter, som tidligere har vært nødt til å søke om dispensasjon. Myrseth påpeker at produsenter nå kan utnytte synergier mellom arter for å forbedre fôrutnyttelsen og minimere miljøavtrykket. Hun understreker at dette vil bidra til en mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser og styrke Norges posisjon som en ledende nasjon innen bærekraftig akvakultur.

Forbud mot torskeoppdrett i gyteområder

Regjeringen har også presisert forbudet mot oppdrett av torsk i gyteområder gjennom en formell forskriftsendring. Dette sikrer en klar og rettslig bindende ramme som beskytter viktige gyteområder fra potensielle påvirkninger av torskeoppdrett. Forskriften presiserer at forbudet gjelder for alle områder som Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet definerer som gytefelt og gyteområder for vill torsk.

Forenkler søknadsprosess

Videre har regjeringen utvidet virkeområdet til forskriften, slik at den nå omfatter alle akvatiske organismer som ikke er eksplisitt unntatt. Dette skal forenkle prosessen for innovasjon innen akvakultur ved at søknader om nye arter nå går direkte til Fiskeridirektoratet. Myrseth påpeker at dette tiltaket vil stimulere til innovasjon og bærekraftig utvikling i sektoren.

Nye regler for sekkdyr

En ny ordning krever økonomisk sikkerhetsstillelse for etablering av akvakulturvirksomhet med sekkdyr. Dette bringer praksisen for oppdrett av sekkdyr på linje med eksisterende krav for vannlevende planter. Regjeringen har også delegert ansvaret for søknader om akvakultur av sekkdyr fra Fiskeridirektoratet til de respektive fylkeskommunene, noe som styrker fylkeskommunenes rolle i forvaltningen av den lokale marine næringen.