LEDER
Verdens Gang (VG) publiserer en video med tittelen «Ulven kommer: Nei, nei».
Det går ikke fram av videoen hvor dette skjedde, men det er altså snakk om en ulv som løper på venstre side av veien der en bil kjører forbi – trolig et sted i Europa. Bilen stopper naturligvis opp, for dette er jo spennende greier – faktisk. Men derfra bruker VG filmen helt ukritisk i sin underholdning, uten forklarende kommenter eller uten at saken settes i en kontekst. Dette blir ren underholdning!
Vi får inntrykk av at ulven skal forstå hva det betyr når bilen tuter, men det må jo selv VGs journalister og redaktører skjønne at den ikke gjør.
Dernest krysser ulven foran bilen over veien, diagonalt fra venstre til høyre, over til den andre siden av veien. Da får vi se at det er en syklist lengre framme. Tilfeldigvis sykler han i samme regning som ulven, men dette kan de se ut til at VG har misforstått. Slik det framstår, virker det som om VG hevder å vite at ulven jakter på syklisten.
Det er ingen verdens ting som tyder på at ulven har fulgt etter syklisten, men heller tilfeldig at syklisten har samme retning som ulven. Filmen viser heller ingen sannsynlighet for at syklisten har latt seg affisere av ulven. Så hvorfor så uredelig som dette, VG?
«– Allikevel forsetter ulven å løpe etter syklisten», sier journalist Fredrik Ouren Jostad i en kommentar på videoen. Vi spør: Hvordan kan VG vite at ulven er ute etter syklisten, når det heller er en ren tilfeldighet at ulven løp i samme retning som ulven.
Dersom ulven hadde løpt «etter syklisten» hadde den hatt en helt annen fart og intensitet, men dette har aldri skjedd, og heller ikke denne gangen. Ulven var nok mest opptatt av å komme seg unna. Å insinuere at ulven skulle ta syklisten, når den heller var redd og ville komme seg unna, er noe selv VG må skjønne ikke er fakta.
Hva må barn og unge tenke når de ser VGs video, der det overhodet ikke er gjort noen journalistiske vurderinger.
En rekke organisasjoner har i en egen rapport tidlgiere satt et kritisk søkelys på norske mediers rolle i omtale av rovdyr. Det kan du lese om i saken nederst.
Videoen kan du se her, og diskusjonen kan du gjøre på Faunas Facebook-side.
Dessverre viser det seg at Dagbladet også har publisert den samme videoen, og har heller ikke gjort noen redaksjonelle vurderinger i gehalten i det som skjer i videoen.