Stortinget har nå en historisk mulighet til å realisere CCS på Melkøya. Bellona frykter likevel det bare blir et «nei til elektrifisering», og at klimautslippene fortsetter som før.

– Det finnes en mulighet der alle vinner, der Equinor får sitt prosjekt realisert, klimagassutslippene går kraftig ned raskt, og den landbaserte krafta i Finnmark forblir tilgjengelig for befolkningen og annen industri. Bellona oppfordrer Stortinget til å samarbeide om effektive vedtak i denne saken. Løsningen, slik Bellona ser det, ligger i å la Equinor fortsette investeringene og prosjektet sitt på Melkøya, Snøhvit Future, og at Kraftløftet i Finnmark blir forsterket med gasskraft med CCS, slik Equinor gjør i Storbritannia, sier teamleder CCS i Bellona, Eivind Berstad til organisasjonens eget nettsted.

Bellona viser til at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mandag varslet at de vil legge frem forslag om å stanse elektrifiseringa av Melkøya i Stortinget. Samtidig varslet SV at de vil fremme forslag om å pålegge Equinor å kutte utslippene ved å bygge et gasskraftverk med karbonfangst og lagring på Melkøya. 

Kraft til LNG-fabrikken

Bellona opplytser videre at Melkøya-saken handler om hvordan LNG-fabrikken skal få strøm. I dag blir strømmen hovedsakelig generert fra et gasskraftverk som slipper ut enorme mengder CO2. Bellona er for elektrifisering, men har avslørt alvorlige forhold i Melkøya-saken, hvor de negative konsekvensene av å drive LNG-fabrikken med kraft fra nettet, samt fordelene og mulighetene for karbonfangst- og lagring, har vært utilstrekkelig redegjort for. 

– Anlegget på Melkøya er avhengig av stabil kraftproduksjon, og vi er bekymret for at regjeringens plan «Kraftløft for Finnmark» ikke vil gi nok kraft og effekt i nettet den dagen LNG-fabrikken ønsker å koble seg på.  Det er urealistisk å bygge ut mye vindkraft i Finnmark, og det er ikke en god nok plan for hvor krafta skal komme fra når det ikke blåser. Konsekvensen av dette vil høyst sannsynlig bli at dagens gasskraftverk drives videre, og får forlenget konsesjon uten å kutte utslipp. Det er det verste alternativet, sier Berstad. 

Bellona opplyser videre at de ikke er begeistret for flytende naturgass. Det er en svært energikrevende måte å produsere fossil gass på, og som har alvorlige klimakonsekvenser.

– Anlegget er en av Norges aller største kilder til CO2-utslipp. Bellona arbeider for økt strømsparing, bedre strømnett og mer fornybar energi i Europa. Men å legge ned produksjonen av LNG på Melkøya framstår dessverre som urealistisk etter Russlands invasjon i Ukraina. Derfor jobber Bellona for å få Equinor til å kutte de direkte klimautslippene fra LNG-produksjonen, sier han.