Bonde- og småbrukarlaget ber statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) om å iverksette gaupejakt, om nødvendig som helikopterjakt. Trusselen er å ta saken i egne hender.
Det er sekretær Harald Evanger i Nord-Troms bonde- og småbrukarlag som krever dette i et brev til statssekretæren 10. januar 2024.
– Nedskytingen av gauper må komme i gang her i denne vinteren, om nødvendig som helikopterjakt.
Ifølge henvendelsen mener de folk fra Statens naturoppsyn (SNO) skal ha ansvaret, ikke bøndene. Skjer ikke noen tiltak som monner dette året heller, vil bøndene gi opp om kort tid, og den fantastiske utmarka vi har her gro igjen og den lokale matproduksjonen i Nord-Troms være ei trist historie som har pågått over mange ti-år, sier sekretæren i brevet.
Brevet er en oppfølger fra sau- og geit siden i fjor sommer, da Kjersti Bjørnstad deltok i et bondemøte i Nordreisa. Der uttrykte lokale representanter fra jordbruk og kommuneledelsen bekymring for tapene beitenæringen lider på grunn av en økende bestand av rovdyr, spesielt gaupe, men også jerv og ørn.
Ni organisasjoner
Ni ulike organisasjoner hadde sluttet seg til et skriv som ble overlevert til Bjørnstad, og alvoret i situasjonen ble understreket av ordfører Hilde Nyvoll, kommunedirektør Jan-Hugo Sørensen og kommunalsjef for drift og utvikling, Dag Funderud.
Under årsmøtet til Nordreisa Sankelag og Nordreisa Sau og Geit den 3. januar 2024, ble det rapportert at 14,53 prosent av lam og 3,47 prosent av voksne sauer gikk tapt i 2023, noe som tilsvarer henholdsvis 415 lam og 61 sauer. Disse tapstallene er på nivå med 2022.
Det ble også nevnt at samenes tamrein lider tap, spesielt under flytting til og fra beiteplassene, på grunn av gauper. Flere erfarne bønder uttrykte på møtet at de ikke lenger orker belastningen av rovdyr som nesten daglig blir observert. Dette fører til motløshet blant beitebrukerne og truer lokal matberedskap.
En representant fra Mattilsynet var til stede og viste forståelse for bøndenes situasjon, ifølge organisasjonen. Det ble diskutert om Mattilsynet kunne nekte bønder beiterett, men dette ble avvist av myndighetene. Årsmøtets konklusjon var at den økende gaupebestanden synes å være politisk motivert, og at gaupebestanden prioriteres over bondestanden. Deltakerne på møtet var tydelige på at de ikke ønsker denne situasjonen.
Ute av kontroll
I en uttalelse ni lokale organisasjoner stilte seg bak i fjor sommer, som var en fellesuttalelsen til Klima- og miljødepartementet, ved statssekretær Kjersti Bjørnstad, fra flere organisasjoner i Nordreisa den 7. juni 2023, ble det ytret bekymring over gaupebestanden i Nord-Troms.
Organisasjonene rapporterer om en gaupebestand som er «ute av kontroll», og som har påført rein- og småfenæringa betydelige tap de siste årene. Det er observert en økning i antall gauper og relaterte tap av sau/lam og angrep på rein, noe som har ført til en eskalerende frykt for fremtidige beitesesonger.
De opplyste at en saueeier måtte forsvare sine drektige sauer under et gaupeangrep, noe som illustrerer alvoret i situasjonen, mener de. Organisasjonene kritiserer den restriktive holdningen til fellingstillatelser og de strenge kravene til dokumentasjon, som har ført til oppgitthet og mangel på tillit til forvaltningen.
De hevder at matprodusentene føler seg respektløst behandlet av Statsforvalterens folk, noe som resulterer i at mange gir opp å melde fra om angrep eller søke erstatning. Dette, ifølge uttalelsen, tar kun hensyn til rovdyret på bekostning av beitenæringa. Organisasjonene foreslo flere tiltak:
- Rovviltnemnda bør få større innflytelse over egen region, og gaupetellingen må bli mer effektiv og realistisk.
- Gauper som angriper beitedyr bør umiddelbart felles av SNO, og bønder med våpentillatelse bør kunne få dispensasjon om nødvendig.
- Dokumentasjonskravet og erstatningsordningen må endres, med nye regler og saksbehandlere for å gjenopprette tilliten blant matprodusentene.
Sivil ulydighet
Organisasjonene advarer om at uten endringer, kan beitenæringa i Nord-Troms ikke overleve uten sivil ulydighet, noe som vil tvinge lokalbefolkningen til å bli lovbrytere ved å selv regulere gaupebestanden.
– Kommer det ikke endringer til dagens situasjon, vil ikke beitenæringa klare seg uten sivil ulydighet. Det betyr at lokalbefolkningen må bli lovbrytere ved å sjøl regulere bestanden av gauper, om næringa skal overleve, skrev de i fjor sommer.
De uttrykker også frustrasjon over lave erstatningssummer og høye krav til dokumentasjon, noe som senker terskelen for å bryte loven ved å jakte selv. Uttalelsen avsluttes med en appell om at det må tas hensyn til beitenæringas overlevelse i Nord-Troms, i lys av statens uttalte mål om å utnytte utmarksressursene i nord.