Klimaendringene slår inn for fullt: Februar 2025 ble en måned for historiebøkene med nesten 100 varmerekorder. Spesielt i nord var temperaturene ekstremt høye, og sjøisen i Arktis nådde et alarmerende lavt nivå.
– For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn i februar var -4 grader, hele 7,6 grader over normalen for 1991-2020. Sammenlignet med normalen for 50 år siden (1961-1990), var det hele 12,2 grader varmere.
– Selv om det ikke ble en rekordvarm februar, er trenden tydelig. Temperaturen stiger og det skyldes menneskeskapte klimaendringer, forklarer Hygen.
Rekordlav sjøisutbredelse

Klimaforsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt påpeker at sjøisutbredelsen i Arktis har vært rekordlav i hele februar.
– Helt siden desember i fjor har sjøisen i Arktis hatt ekstrem lav utbredelse. Dette sammenfaller med at uvanlige høye temperaturer er observert i både luften og havoverflaten, sier Aaboe.
Sammenlignet med målingene som startet for 46 år siden, er det nå 2 millioner kvadratkilometer mindre sjøis i Arktis – et areal like stort som Grønland.
Varmerekorder i fleng

I løpet av februar ble det satt hele 99 rekorder for høye temperaturer, inkludert to fylkesvarmerekorder:
– 8. februar registrerte Nuvsvåg (Loppa) 11,9 grader. Den gamle rekorden var 11,5 grader på Alta Elvebakken 12. februar 1959, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
– 22. februar registrerte Sandnessjøen (Stokka) 13,4 grader. Den gamle rekorden var 11,8 grader på Saltdal 7. februar 1992, legger han til.
Kontraster i sør
Mens Nord-Norge opplevde ekstrem varme, var det faktisk kaldere enn normalt i deler av Sør-Norge.
– Mens det i nord var mye varmere enn normalen, var det to opptil grader kaldere enn normalen i Innlandet og Buskerud, sier Mamen.
Det ble også satt ny fylkeskulderekord for Vestland:
– 16. februar registrerte Sandhaug (Eidfjord) -36,0 grader. Den gamle rekorden var -34,9 grader på Finsevatn (Ulvik) 5. februar 2001, opplyser Mamen.

Nedbør under normalen
På landsbasis falt det 20 prosent mindre nedbør enn normalt i februar. De våteste områdene var langs kysten av Vestlandet og i deler av Nordland, mens de tørreste områdene var i Innlandet og Trøndelag.
– Brekke i Sogn (Gulen, Vestland) fikk mest nedbør med 276,3 mm, mens Dombås – Nordigard (Dovre, Innlandet) fikk minst med bare 7,4 mm, forteller Mamen.
Klimaendringenes konsekvenser
Februars ekstreme værforhold understreker alvoret i klimaendringene. Spesielt urovekkende er situasjonen i Arktis, hvor temperaturstigningen og tapet av sjøis kan få vidtrekkende konsekvenser for både lokale økosystemer og globale værmønstre.
– Uansett årstid så ser vi at det har vært en jevn nedgang i isutbredelsen de siste fem tiårene. Og 2025 ligger nå helt i bunn av hva vi pleier å observere for vinterisen i Arktis, advarer Aaboe.
Forskerne er enige om at disse trendene er en direkte konsekvens av menneskeskapte klimaendringer, og understreker behovet for umiddelbare og omfattende tiltak for å begrense ytterligere oppvarming.