En ny art av blekksprut, Muusoctopus aegir, har blitt vitenskapelig beskrevet for første gang. Oppdagelsen viser at det fortsatt er store hull i kunnskapene om blekkspruter i dyphavet.

I de mørke og kalde dypene av Barentshavet, ned til 2500 meters dybde, har forskere oppdaget en blekksprutart som har levd uoppdaget av vitenskapen til nå. Artens navn, Muusoctopus aegir, er inspirert av Ægir, jotunen som hersket over havet i norrøn mytologi, og markerer et viktig skritt i forståelsen av livet i havdypet.

Slik blir du abonnent på Fauna.no

Denne åttearmede skapningen skiller seg ut med sin rødaktige farge mot en svart bakgrunn, og har blitt fanget opp av forskere fra Havforskningsinstituttet under deres årlige økosystemtokt i Barentshavet.

– Det å oppdage og vitenskapelig identifisere arter er forferdelig viktig – ellers kan vi miste dem før vi i det hele tatt visste at de var her, uttaler havforsker Lis Lindal Jørgensen, en av artikkelforfatterne som har introdusert blekkspruten for vitenskapen. Det melder Havforskningsinstituttet.

Oppdagelsen av Muusoctopus aegir var ikke planlagt. Under sorteringen av trålfangsten, hvor forskerne vanligvis ser de samme artene gang på gang, fanget denne blekkspruten deres oppmerksomhet med sine unike egenskaper.

– Det er en ufattelig glede. Jeg får stjerner i øynene og går nesten i kne av det, sier Jørgensen om øyeblikket da de innså at de hadde funnet noe helt spesielt.

Grundig undersøkelse

Forsker Alexey Golikov fra GEOMAR i Kiel har tatt Muusoctopus aegir i nærmere øyesyn. Etter å ha studert 25 individer hentet inn fra ulike tokt over flere år, og sammenlignet hver minste detalj med andre kjente arter, kunne forskerne konkludere med at de hadde med en helt ny art å gjøre.

– Lengden og bredden på kroppsdelene, og dessuten antallet sugekopper på armene skiller seg fra andre kjente blekkspruter, forklarer Jørgensen. Muusoctopus aegir er en relativt liten blekksprut, som kan bli opptil 23,5 centimeter lang. Den tilhører familien blekkfrie blekkspruter (Enteroctopodidae) og har en brunlig farge med blekere områder på buken og et hvitt felt rundt munnen.

Fortsatt mye å lære

Selv om Muusoctopus aegir nå er vitenskapelig beskrevet, er det fortsatt mye vi ikke vet om denne arten og dens liv langt under vannoverflaten.

– Det er en mystikk rundt disse dyphavsblekksprutene, fordi det er så mange ubesvarte spørsmål. Vi vet altfor lite om dem, og derfor er også alle kunnskapsbitene vi klarer å samle veldig verdifulle, sier Jørgensen.