Norge tar et historisk skritt inn i fremtiden med en omfattende havvindavtale. Det ligger inne subsidier på 23 milliarder kroner, av at prosjekt som er beregnet til å koste 80 milliarder kroner.

Ventyr Nordsjø II, eid av Parkwind og Ingka-gruppen, har vunnet retten til å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II etter en vellykket auksjon.

Etter en intens budrunde er det nå klart at Ventyr Nordsjø II stikker av med seieren i kampen om å utvikle havvind i Sørlige Nordsjø II. Med et vinnerbud på 115 øre/kWh har konsortiet, som består av Parkwind og Ingka-gruppen, sikret seg rettighetene til å bygge ut prosjektet som kan bli en bærebjelke i Norges fornybare energifremtid. Det går fram av en pressemelding fra Statsministerens kontor og Energidepartmentet.

Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker stor tilfredshet med utfallet av auksjonen og understreker regjeringens engasjement i havvindprosjektet.

– Dette er en gledens dag. Denne regjeringen har jobbet med å realisere havvind i Norge siden dag én, og i dag har vi gjennomført den første vellykkede auksjonen. Norge har havområder med rike vindressurser, og en leverandørindustri med verdensledende teknologikompetanse. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer med utlysning av nye arealer og nye auksjoner, sier Støre.

Energiminister Terje Aasland deler statsministerens entusiasme og ser på dette som en viktig milepæl i regjeringens satsing på havvind.

– Dette er en milepæl i regjeringens havvindsatsing, og i dag har vi tatt et stort seg videre i arbeidet med å utvikle havvind i Norge, sier Aasland.

Regjeringens ambisjoner

Regjeringen opplyser i pressemeldingen at den har satt seg et mål om å tildele areal for havvindproduksjon som tilsvarer 30.000 MW innen 2040. Dette er en del av en større plan om å prioritere havvind høyt for å oppnå flere mål, inkludert økt tilgang på fornybar kraft, muligheten til å kutte klimagassutslipp, samt å bidra til kompetanse- og teknologiutvikling.

Auksjonens forløp

I forkant av auksjonen ble fem aktører kvalifisert til å delta, basert på deres evne til å oppfylle minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger, samt kriteriet om gjennomføringsevne. Auksjonen, som startet 18. mars, var en konkurranse om statsstøtte, hvor målet var å minimere statens utgifter i tråd med havenergiloven.

Neste skritt

Innen de neste fire ukene skal en differansekontrakt inngås mellom staten og Ventyr Nordsjø II. Denne kontrakten vil regulere utbetalingen av statsstøtte. Vinneren av auksjonen får tildelt prosjektområde og enerett til å gjennomføre en prosjektspesifikk konsekvensutredning, samt å søke om konsesjon etter havenergiloven. Stortinget har satt en øvre grense for statlig støtte på 23 milliarder kroner.

Bakgrunn for satsingen

Siden 2020, da de første områdene på norsk sokkel ble åpnet for fornybar energiproduksjon til havs, har regjeringen arbeidet med å utvikle de regulatoriske rammevilkårene. Dette har skjedd i tett samarbeid med næringslivet og andre brukere av havet, og er en del av en større visjon om å etablere en ny industriæra for norsk leverandørindustri.