Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener Norge bryter internasjonale avtaler ved å la høye kostnader hindre viktige miljøsaker i å nå rettssalene.
De to organisasjonene fører for øyeblikket sak mot staten angående tillatelsen til gruvedumping i Førdefjorden.
Miljøorganisasjonene hevder at staten har brutt flere lover, inkludert EUs vannrammedirektiv og mineralavfallsdirektivet, ved å tillate dumping av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Dette er første gang saker knyttet til disse EØS-rettslige miljøkravene blir prøvd i norsk rett, noe som gir saken stor prinsipiell betydning.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom står overfor betydelige økonomiske utfordringer ved å bringe en slik miljøsak for retten. Dette kan føre til at de må avvise andre viktige saker som burde vært behandlet juridisk. Kostnadene for Fjordsøksmålet alene beløper seg til rundt tre millioner kroner bare for advokat- og sakkyndig bistand.
De høye rettskostnadene strider imot avtalene Norge har signert, inkludert Århuskonvensjonen, som fastslår at befolkningen har rett til å få prøvd miljøbeslutninger for et kompetent overprøvingsorgan uten at det er uoverkommelig dyrt. Miljøorganisasjonene hevder at norske myndigheter tilpasser seg konvensjonen ved å manipulere kostnadsberegninger. Det melder organisasjonene i en pressemelding.
Sverige og Danmark har alternative metoder for å håndtere miljøsaker, mens andre land gir naturen sin egen juridiske status. Dette fører til lavere kostnader for å håndtere miljøspørsmål. Miljøorganisasjonene oppfordrer til lignende løsninger i Norge.