Fersk rapport fra Miljødirektoratet avdekker alarmerende høye tall for skadeskyting av rovvilt i Norge, sammenlignet med elgjakt. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) uttrykker dyp bekymring og krever umiddelbare tiltak.

Miljødirektoratet har nylig publisert en rapport som viser at andelen skadeskutt ulv i Norge ligger på mellom 17 og 24 prosent. Rapporten, som ble utarbeidet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet, sammenligner også skadeskyting av ulv, jerv, gaupe og bjørn med tall fra elgjakt i perioden fra 2014 til 2023.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) reagerer sterkt på funnene, for forbundets egen medlemmer i hovedsak er ansvarlige for.

– At vi nå har en «fasit» på andelen skadeskyting av rovvilt, er bra. Tallene er derimot alt annet enn bra, og noe vi tar på største alvor. Frekvensen må betydelig ned. For oss er hensynet til dyrevelferd i høysetet, ved all jakt. Vi vil gå interne runder og samarbeide med Miljødirektoratet og Statens Naturoppsyn for å vurdere tiltak som kan bedre situasjonen, helst allerede ved neste jaktsesong, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

Rovviltforliket og skadeskyting

Stortinget har fastsatt bestandsmål for rovvilt i Norge, kjent som rovviltforliket. Dette inkluderer mål om antall ungekull av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv. Andelen skadeskutt ulv de ni siste årene viser at tre eller fire dyr potensielt kan bli skadeskutt basert på årets lisensjakt, som har en fastsatt kvote på 18 ulv.

Årsaker til skadeskyting

Rapporten peker på flere årsaker til skadeskyting, inkludert skudd på lange hold, skudd mot dyr i bevegelse, og skudd fra skytestillinger jegeren ikke hadde trent på. Miljødirektoratet legger til at enkelte jegere kan ha lettere for å løsne skudd mot rovdyr, delvis på grunn av sjeldenhet og sosialt press i store jaktlag.

Lovverkets preventive effekt

Miljødirektoratet understreker den preventive effekten av å håndheve lovverket strengt. Nylig ble to lisensjegere dømt for overtredelse av dyrevelferdsloven etter en hendelse der ei tispe ble felt etter å ha blitt påskutt 16 ganger. Dette viser viktigheten av streng håndheving og oppfølging av lovverket for å sikre dyrevelferd under jakt.Rapporten er et viktig skritt i retning av å forstå og redusere skadeskyting av rovvilt i Norge.

Her kan du lese hele rapporten fra Miljødirektoratet.