Arvid Mæland, kjent som «kjendisbonde», hevder at økt ørnebestand i Norge har ført til tap av 35 lam på «mystisk vis». Nå krever han handling fra myndighetene for å beskytte norske beitedyr.
Nå beskriver han hvordan folk kan ta ørna.
Arvid Mæland, en profilert sauebonde, har skapt debatt etter å ha meldt om omfattende tap av lam. Han mistenker at kongeørnen står bak. I et Facebook-innlegg skriver han at det tidligere kun var én ørn i hans område, men at bestanden nå har vokst betydelig.
– Når bestanden øker sånn som den gjør nå, så må de jo finne mat, og da er lam et lett bytte, sier Mæland til Nationen.
Ifølge Mæland har flere sauebønder opplevd lignende tap og føler seg tvunget til å ta saken i egne hender. Han forteller at det har forekommet ulovlige metoder for å fjerne rovfuglene.
– Når det er så ille som nå, så tar folk affære. Jeg vet at det har blitt lagt døde lam i garn og at man har tatt opptil fem ørn på denne måten, sier han.
Fugleekspert gir nyanserte svar
Ornitolog Alv Ottar Folkestad bekrefter at kongeørnen kan ta lam, men understreker at dette er sjeldent.
– Kongeørnen er en allsidig jeger som stort sett jakter mindre bytte. Som regel er det syke og skadde lam den går etter, sier Folkestad.
Han viser til statistikk fra Sauekontrollen som dokumenterer mellom 4000 og 5000 tilfeller der kongeørnen har drept lam siden 1987. Likevel utgjør dette under to prosent av totaltapet av beitedyr. Normalt er det naturlige tapet over fem prosent, og dette er et tap som Mattilsynet og norske myndigheter godtar, selv om mange mener det er det reneste dyreplageri.
Krever tiltak fra myndighetene
Mæland mener situasjonen er uholdbar og etterlyser støtte fra myndighetene for å håndtere utfordringen med rovfugler. Han frykter at flere bønder vil ty til ulovlige metoder dersom ikke noe gjøres snart.
– Vi vil ha hjelp fra myndighetene til dette, men da blir vi nødt til å bevise at det er ørnen som tar lam. Det er vanskelig å dokumentere når ørnen flyr avgårde med byttet sitt, sier han.
Diskusjonen om kongeørnens rolle i norsk landbruk fortsetter, og mange bønder ser nå mot politikerne for løsninger på konflikten mellom rovdyrvern og dyrehold.