back to top

Blant stasjoner med størst oppvarming i hele verden

Spesielt én målestasjon blant de med størst oppvarming i hele verden.

Oktober 2024 var 1,7 grader varmere enn normalt, med ekstremvær som traff Vestlandet hardt. Samtidig står det dårlig til med sjøisen på Svalbard, melder Meteorologisk institutt.

Oktober 2024 har vært preget av både varme og våte forhold over hele Norge. Ifølge Meteorologisk institutt var landstemperaturen 1,7 grader over normalen, noe som gjør måneden til en av de varmeste oktober-månedene som er målt. Sør-Norge opplevde store variasjoner i nedbørsmengder, fra «ekstremt vått» i indre strøk av Trøndelag til «tørt» i enkelte områder i Rogaland. I Nord-Norge var det også store kontraster, med «ekstremt vått» i deler av Nordland og «tørt» i Finnmark.

– På landsbasis falt det 20 prosent mer nedbør enn normalt, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Dramatisk på Svalbard

På Svalbard var situasjonen enda mer dramatisk. Måneden endte blant de tre til fem varmeste oktobermånedene som er registrert der. Bjørnøya hadde en gjennomsnittstemperatur på 3,0 grader, hele 2,3 grader over normalen. Den nordligste værstasjonen på Karl XII-øya registrerte sin nest varmeste oktober noensinne, kun slått av rekorden fra 2016.

– Denne stasjonen er faktisk en av de med størst oppvarming i hele verden, sier klimaforsker Ketil Isaksen.

Isaksen forklarer at temperaturen på denne stasjonen har økt med hele ni grader siden målingene startet i år 2000.

Ekstremværet Jakob

Natt til torsdag 31. oktober traff ekstremværet Jakob store deler av Vestlandet. Varselet for Jakob var ekstremt, og kom opp mot norgesrekorden for nedbør på ett døgn. Øvstedal (Voss) fikk hele 263 mm regn over to døgn, mens Gullfjellet (Bergen) registrerte 203 mm regn på ett døgn.

– Dessverre viste det seg at varslet var ganske korrekt med store lokale skader og problemer som for eksempel at Odda ble helt isolert, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Rekordlav sjøis rundt Svalbard

Den milde høsten på Svalbard har ført til alvorlige konsekvenser for sjøisen. Normalt begynner isen å fryse til i oktober, men i år har denne prosessen gått unormalt sakte. Sjøisutbredelsen rundt Svalbard og Barentshavet er nå rekordlav for denne tiden av året.

– Sjøisutbredelsen for oktober rundt Svalbard og i Barentshavet er nå rekordlav, sier klimaforsker Signe Aaboe.

For hele Arktis er sjøisutbredelsen den tredje laveste som noen gang er registrert i oktober. Selv om det ikke er en ny rekord, er det usedvanlig lav utbredelse sammenlignet med hva som er normalt for denne årstiden.

– Det er ingen rekord, men det er usedvanlig lav utbredelse om vi sammenligner med hva som er normalt for denne årstiden, sier Aaboe.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Dette skal du gjøre om du møter bamse brakar

Ferske tall viser at sjansen for å møte bjørn er minimal

Rabies-alarm på Svalbard: Ber folk holde seg unna

En fjellrev med rabies er påvist i Pyramiden på Svalbard.

Støtt Fauna.no – Din støtte gjør en forskjell

Fauna.no leverer nyheter og innsikt som betyr noe – men vi trenger din hjelp for å fortsette arbeidet, og bli enda bedre. Du kan støtte oss med et valgfritt beløp, uten å binde deg til abonnement.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!