En jeger er anmeldt for å ha skadeskutt en ulv i Snillfjord på første påskedag, i strid med fredningsbestemmelsene og for bruk av termisk sikte. Hendelsen, som fant sted i Brennvinsdalen, har utløst en anmeldelse fra Rovviltets Røst.
På første påskedag, en dag hvor jakt er strengt forbudt, tok en jeger seg ut i Brennvinsdalen, 4 km fra Krokstadøra, med intensjon om å felle en ulv. Vedkommende benyttet et termisk sikte, noe som er i strid med gjeldende jaktregler. Til tross for at ulven ble truffet, er den ikke blitt gjenfunnet.
Det opplyser leder Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst, som nå har anmeldt ulvejegeren til politiet for flere forhold.
Fredningsperioder
Vadder opplyser i anmeldelsen til politiet til Viltlovens § 10, som sier at jakt og fangst ikke tillatt fra og med 24. desember til og med 31. desember, samt på langfredag, påskeaften og første påskedag. Dette for å sikre dyrenes fred i høytider og spesielle perioder.
– Rovviltets Røst anmelder i tillegg vedkommende for bruk av termisk sikte, brudd på Viltlovens § 20, om bruk av våpen under jakt, peker Vadder på i anmeldelsen.
Rovviltets Røst har også pekt på at loven spesifiserer at kun skytevåpen med krutt er tillatt til jakt, og at bruk av kunstig lys, inkludert termiske sikter, er forbudt med visse unntak.
Kunstig lys
Rovviltets Røst viser i anmeldelsen til Proposisjon 149 L som klargjør definisjonen av kunstig lys i jaktøyemed, inkludert termiske sikter som omgjør varmestråling til et bilde på skjerm. Disse er avhengige av ekstern strømkilde og regnes derfor som kunstig lys, noe som er i strid med loven når det brukes under jakt.
Krever handling
Anne Margrethe Vadder fra Rovviltets Røst opplyser i anmeldelsen et ønske om at jegeren blir tiltalt og straffet for handlingene. Organisasjonen understreker viktigheten av å følge jaktreglene for å beskytte rovvilt og opprettholde en bærekraftig forvaltning av viltressursene.
Statens naturoppsyn har også anmeldt jegeren til politiet.