Naturvernforbundet og Natur og Ungdom fikk ikke rettens medhold i at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldig. Dette kommer frem i dommen fra Oslo tingrett.
Miljøorganisasjonene må betale 1,4 millioner kroner for statens sakskostnader.
Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet uttrykker frustrasjon over dommen, som de i ukene før dommen ble kjent, mente var mulig å vinne. Gulowsen mener at dommen er et hardt slag mot kampen for norsk natur.
– Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge. Staten har tillatt bruk av Førdefjorden som avfallsplass for gruveindustrien, og tingretten har støttet det. I tillegg må vi betale staten saksomkostninger når vi har prøvd å hindre forurensning av en levende fjord. Dette er opprørende, sier Gulowsen i en uttalelse.
Kampen fortsetter
Gytis Blazevicius, nyvalgt leder i Natur og Ungdom, er også skuffet over dommen, men understreker at kampen for Førdefjorden og norske fjorder fortsetter.
– Denne dommen er helt feil! Fjordsøksmålet har avslørt store svakheter og feil i måten norske myndigheter behandler naturen på. Vi står i en naturkrise, og det er på høy tid at vi stanser ødeleggelsen av den naturen vi er helt avhengige av, sier Blazevicius.
– Førdefjorden skal leve
– Dette er ikke til å tro! Vestlandets rikeste fjord som søppelplass for gruveavfall og i en tid med katastrofalt artstap og et hav i krise! Framtida vil dømme oss hardt hviss denne skammelige dommen blir stående, sier Anne-Line Thingnes Førsund fra Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.
– Men kampen er ikke over, og jeg tror gruvedumping blir umulig. Presset fra resten av verden som jobber for rent hav vil bli for stort. Førdefjorden skal leve, sier Thingnes Førsund.
Mulig videre behandling
Amund Noss, advokat i CMS Kluge, som fører saken for miljøorganisasjonene, mener at saken fortjener en videre behandling i norske domstoler.
– Dette er absolutt en sak som fortjener en videre behandling i norske domstoler. Det kan også være aktuelt å ta denne saken videre til EFTA-domstolen, sier Noss.
Dette er søksmålet
Søksmålet er bygd på følgende rettslige innsigelser: Tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav; vannrammedirektivet og mineralavfallsdirektivet. Det finnes et bedre alternativ som forvaltningen var forpliktet til å utrede og vurdere. Miljøkonsekvensene vil bli mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene.