back to top

Dødelig smitte: Norsk edelkreps i fare

- Advertisement -

Smitte av krepsepest via nordamerikansk signalkreps har blitt en trussel mot den norske edelkrepsen. Nå er krepsepestsmitte oppdaget i Åmot kommune i Innlandet.

Veterinærinstituttet har i høst oppdaget tilstedeværelsen av Aphanomyces astaci, mer kjent som krepsepestsmitte – en mikroskopisk organisme som tilhører gruppen av vannsopper.. Det er nordamerikansk signalkreps i Østersjøen, nærmere bestemt i Åmot kommune i Innlandet, som bærer smitten, ifølge Veterinærinstituttet.

Oppdagelsen vekker bekymring fordi signalkreps er en uønsket fremmed art i norsk natur. Den kan være en bærer av vannsoppen, som er ansvarlig for den dødelige krepsepesten som truer den norske edelkrepsen. Edelkrepsen er notert både på den internasjonale og norske rødlisten over truede arter.

Oppdaget etter tips

Oppdagelsen ble gjort etter tips fra lokalbefolkningen, som førte til en samarbeidsinnsats mellom Norsk Institutt for Naturforskning og Veterinærinstituttet. I begynnelsen av september ble det utført søk og teinefiske etter kreps i Østersjøen, og resultatene var nedslående. Signalkreps ble fanget og deretter analysert på Veterinærinstituttet, hvor det ble bekreftet at de er bærere av A. astaci, smittestoffet som kan føre til krepsepesten hos norsk edelkreps.

Forbindelse til Glomma

Det er en særlig alvorlig situasjon fordi Østersjøen har forbindelse med Glomma, en elv som drenerer til Julussa og videre til Rena og deretter Glomma. Glomma ble først rammet av krepsepest tilbake i 1987, og igjen i 2003-2004 etter reintroduksjonen av edelkreps ved flere lokaliteter. Det er ennå uklart om dette siste funnet kan knyttes til tidligere utbrudd i Glomma, men det er absolutt en risiko for at krepsepestsmitte kan spre seg fra Østersjøen til Glomma.

Krepsepest er en svært smittsom sykdom i kategori F, noe som betyr at den er nasjonalt listeført og meldepliktig i henhold til dyrehelseforskriften, melder Veterinærinstituttet.

Betydelig trussel

Krepsepest utgjør en betydelig trussel mot de norske edelkrepsbestandene. Når krepsepesten oppdages, kan Mattilsynet iverksette tiltak for å begrense videre smittespredning og forsøke å utrydde smitten på stedet. I dette tilfellet ble signalkrepsen og krepsepest oppdaget oppstrøms i forhold til den eksisterende smittesonen i Glomma, noe som nå nødvendiggjør en utvidelse av denne smittesonen, heter det.

Denne utviklingen følges nøye av myndighetene da den har potensial til å påvirke norsk natur og de truede edelkrepsbestandene. Veterinærinstituttet og andre relevante myndigheter vil fortsette å samarbeide for å kartlegge situasjonen og implementere nødvendige tiltak for å beskytte de sårbare edelkrepsene i norsk natur.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Reagerer kraftig på bjørnedrap i Jarfjord

Slik reagerer organisasjonene på bjørnefellingen i Jarfjord, der en binne med unger angrep en mann.

Skjøt feil bjørn, men stopper ikke oppdraget

Statens naturoppsyn har ikke fått stoppordre i jakta etter en bjørn i Jarfjord.

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!