Miljødirektoratet starter arbeidet med å kartlegge viktige friluftslivsområder. Nå trenger de din hjelp for å sikre at alle perspektiver blir ivaretatt.
Miljødirektoratet har satt i gang et omfattende arbeid med å utvikle en metode for kartlegging av viktige friluftslivsområder og turruter på regionalt nivå. Dette arbeidet er avgjørende for å sikre at friluftsliv blir tatt hensyn til i arealplanleggingen og for å bidra til natur- og arealregnskap.
De fleste norske kommuner har allerede gjennomført kartlegging av lokale friluftslivsverdier de siste årene. Nå er det fylkeskommunenes tur til å starte med regional friluftslivskartlegging. Selve kartleggingen er planlagt å starte i januar 2026, samtidig som kommunene skal revidere sine datasett over kartlagte og verdsatte områder.
Før dette arbeidet kan settes i gang, skal Miljødirektoratet lage en nasjonal metodikk for kartleggingen. Parallelt skal det gjennomføres en enkel revisjon av metodikken for å kartlegge og verdsette friluftslivsområder i kommunene.
Trenger innspill til metodikken
For å sikre at alle perspektiver blir ivaretatt, trenger Miljødirektoratet innspill fra fylkeskommuner, kommuner, statsforvaltere, friluftslivsorganisasjoner og andre som vil bli berørt av arbeidet.
Det kan være ulike grunner til at et friluftslivsområde blir kartlagt som svært viktig. For eksempel vil nærfriluftslivsområder få høy verdi fordi de brukes mye og har mange stier, benker og gapahuker. Villmarkspregede friluftslivsområder vil derimot kunne få toppscore nettopp fordi de har få brukere og lite tilrettelegging, men store natur- og opplevelseskvaliteter.
Kartleggingen vil gi to friluftslivskart; ett over friluftslivsområder og turruter som er viktige i et regionalt perspektiv, og ett som viser friluftslivsområder med lokal verdi.
– Vi håper at mange vil bidra med sine innspill slik at vi kan få en så god metodikk som mulig, sier prosjektleder i Miljødirektoratet, Kari Nordmann.
– Dette er en unik mulighet til å påvirke hvordan fremtidens friluftslivsområder blir kartlagt og verdsatt, legger hun til.