Statsforvalteren i Oslo og Viken kan ha brutt rovviltforskriften ved å gi tillatelse til skadefelling av ulv i flere kommuner. Aktivt Rovdyrvern krever umiddelbar stans i fellingen.

Aktivt Rovdyrvern (ARV) har sendt inn klager på Statsforvalterens vedtak om skadefelling av en ulv i Eidsvoll, Nannestad, Hurdal, Østre Toten, Vestre Toten og Gran kommuner. ARV mener at vedtaket bryter med rovviltforskriftens §9, punkt b, som krever at skadefellingen skal rettes mot det skadevoldende individet.

– Med så store avstander blir det vanskelig å rette skadefellingen mot det skadevoldende individet, som er et viktig krav i § 9. Sjansen er stor for at det felte dyret er en tilfeldig ulv, sier Hege O’Wiidt i ARV.

Brudd på klageretten

ARV påpeker også at Statsforvalteren har utvidet og fornyet skadefellingsvedtaket to ganger før klagen er behandlet eller oversendt Miljødirektoratet. Dette er ifølge ARV et brudd på forvaltningslovens bestemmelser om klagerett.

– Ved å trenere eller unnlate en reell klagebehandling, skaper Statsforvalteren økt risiko for at gyldigheten av det opprinnelige vedtaket ikke er tilstrekkelig vurdert før et nytt vedtak fattes, sier O’Wiidt.

 Hege O’Wiidt i Aktivt rovdyrvern (ARV).

Kritisk truet art

ARV understreker at ulven er en rødlistet, kritisk utryddelsestruet dyreart, og at Statsforvalterens unnlatelse av å behandle klagen utgjør en livstruende risikofaktor for et tilfeldig individ.

– Statsforvalterens brudd på forvaltningslovens bestemmelser om klagerett i skadefellingssaker utgjør regelen, heller enn unntaket, ikke bare i Oslo og Viken, men også i de fleste av de øvrige rovviltregionene, sier O’Wiidt.

Krever stans i fellingen

ARV ber Miljødirektoratet om å vurdere klagene opp mot Statsforvalterens vedtak og utvidelse av vedtak, og at alle skadefellingsforsøk i vedtaksområdene innstilles i påvente av Miljødirektoratets saksgjennomgang.

– Vi håper at Miljødirektoratet tar våre bekymringer på alvor og handler raskt for å beskytte denne kritisk truede arten, avslutter O’Wiidt.