I norsk natur finnes det trolig tusenvis av viltkameraer. Disse skjulte øynene gir oss et unikt innblikk i dyrelivet, men reiser også spørsmål om personvern og etikk.

Knut Ivar Skogland, nestleder i Tysvær jeger og fiskerforening, sjekker viltkameraene sine hver morgen.

– Det er veldig spennende å følge med på, sier han til NRK. Skogland har plassert flere kameraer i utkanten av et jorde i Tysvær i Rogaland, både på vegne av jaktlaget han er med i og privat.

Jakten på rødrev

Jaktlaget har etablert en åtestasjon hvor de legger ut slakteavfall for å lokke til seg rødrev. Med viltkamera på plass, blir det lettere å finne reven i jaktsesongen.

– Det er mange kamera rundt omkring. De brukes både av jegere og fotointeresserte. Så kan man dele bildene på Facebook, forteller Skogland.

Salgstallene taler sitt tydelige språk

Ingen vet nøyaktig hvor mange viltkamera som finnes ute i naturen, men salgstallene gir en indikasjon. Hos XXL selges det mellom 4000 og 5000 kamera hvert år.

– Primært så selger vi til jegere som vil vite hva som skjer i terrenget, sier Stian Tau, våpenansvarlig ved XXL Forus. Men også hytteeiere kjøper viltkamera for å følge med på snømengden på hyttetaket.

Et viktig verktøy for forskning

Viltkamera er også et viktig verktøy for forskning. Norsk institutt for naturforskning (Nina) har hatt kamera på 1700 forskjellige steder i Norge og har siden 2010 samlet inn flere hundre tusen bilder av dyr i naturen. Dette hjelper dem med å kartlegge utbredelsen av forskjellige arter, som villsvin og gaupe.

En del følger ikke reglene

Skogland innrømmer at det trolig er en del som ikke følger reglene. Hvis han selv får mennesker med på videoene sine, sletter han opptaket.

– Det er nok en del som setter opp kamera uten å varsle at det er kamera i området. Det er jo lett å plukke det ned og stjele det, sier han.