Sju av 13 fylkeskommuner planlegger å redusere rutetilbudet eller øke billettprisene.
Dette kan føre til økt bilkjøring, noe som vil gjøre det vanskelig å nå målet om nullvekst i biltrafikken, advarer forskere.
May-Helen Bergetun, som daglig tar ekspressbussen til jobb, uttrykker bekymring for at hennes arbeidsdag vil bli betydelig lengre hvis ekspressbussen fjernes, skriver NRK. Hun eier ikke bil, da ekspressbussen har fungert godt for henne.
Vestland er en av flere fylkeskommuner som planlegger å kutte i kollektivtilbudet neste år på grunn av høyere kostnader. I forslaget til budsjett for 2024 er det lagt inn besparelser på 100 millioner kroner. Dette vil blant annet føre til nedleggelse av ferge- og turistbåtruter i Hardanger, nedleggelse av flere ekspresslinjer i Bergensområdet og kutt i hurtigbåtruten i Sunnhordland.
Forskningsleder for byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt (TØI), Aud Tennøy, advarer om at kutt i tilbudet vil svekke konkurransekraften til kollektivtrafikken. Dette vil føre til mer trafikk på veiene i norske byområder, noe som gjør det vanskeligere å nå nullvekstmålet i de største norske byområdene.
Det kan også føre til større sosiale ulikheter, spesielt for de som ikke har bil og er avhengige av kollektivtransport. Forslagene om kutt i Vestland skal behandles i finansutvalget 28. november og fylkestinget 13. desember.