Statens Naturoppsyn (SNO) tar jevnlig folk som bryter loven i skog og mark, og det er gjerne de mindre overtredelsene de avdekker.

En jeger i Finnmark ble i september avslørt for brudd på den såkalte utøvelsesforskriften. Derfor ble han anmeldt for brudd på forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, etter at det ble avdekket at han hadde mer enn to skudd i hagla han benyttet.

– Det var undertegnede som avdekket bruddet under en kontroll av jegere og motorferdsel i utmark torsdag 14.09.23. Formålet med oppsynsturen var å kontrollere jegere og motorferdsel i utmark. Undertegnede benyttet ATV under hele oppsynsturen, skriver oppsynsmannen i SNO i sin anmeldelse, som ble overlevert politiet.

Observerte flere jegere

Ved inngangen til området han undersøkte observerte han flere jegere som kom gående nedover lia.

– Jeg stoppet opp og jegerne kom bort til meg der jeg stod parkert. Undertegnede var uniformert og forklarte jegerne formålet med kontrollen. Jeg spurte mistenkte om jaktkort og våpenkort, som ble framvist. Mistenkte benyttet et halvautomatisk haglevåpen. Jeg ba jegeren om å få kontrollere hvor mange skudd det var plass til i magasinet på hagla han benyttet, skriver SNO-oppsynsmannen i sin anmeldelse til politiet.

For mange skudd

Kontroll av mistenktes halvautomatiske hagle avdekket at det gikk to skudd i magasinet og ett skudd i kammeret, til sammen var det mulig å ha tre skudd i våpenet.

SNO-betjenten opplyste mistenkte at dette var brudd på forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst og at forholdet anmeldes.

Han viste til utøvelsesforskriften § 15 siste ledd som sier: «Til jakt og felling er bruk av hagle for mer enn to skudd forbudt.»

Kun to skudd

Forskrift om utøvelse av jakt felling og fangst med kommentarer, instrukser og avtaler utgitt av Miljødirektoratet 2023, sier følgende: «Under jakt og felling med haglevåpen er det ikke tillatt med mer enn to skudd, det vil si ett i magasinet og et i kammeret. Dette betyr at det må settes magasinsperre på magasinhagler/ pumpehagler før de er lovlig under jakt og felling. Dette må gjøres på en slik måte at det ikke kan fjernes ved et enkelt håndgrep.»

Politiet i Finnmark informerte Statens naturoppsyn den 2. oktober at de hadde mottatt anmeldelsen, etterforsket den, avhørt siktede og at forholdets omstendigheter omfattet mistanke om brudd på Viltloven. Den 9. oktober opplyste politiet i Finnmark videre til Statens naturoppsyn at saken var ferdig etterforsket, og at den siktede jegeren hadde innrømmet forholdet og vedtatt en bot for forholdet.

Uten jegeravgift

I et annet tilfelle ble to jegere kontrollert av fjelloppsynet under vilreinjakta på Hardangervidda. Under kontrollen kunne ikke en av jegerne fremvise dokumentasjon for betalt jegeravgift.

Vanlig prosedyre er å gi en mulighet til å ettersende manglende dokumentasjon innen en frist på fem dager. Blir ikke dokumentasjon innsendt innen denne fristen eller den er mangelfull vil vedkommende bli anmeldt til politiet.

Vedkommende jeger ble gjort oppmerksom på dette og bekreftet at han var inneforstått med at saken ville bli anmeldt om ikke jegeravgiften var betalt.

Ved kontakt med oppsynssentralen senere på ettermiddagen ble det gjort en kontroll av betalingen via jegerregisteret. Det viste seg at vedkommende jeger ikke hadde betalt jegeravgiften for jaktåret 2023/2024.

Meldte ulovlig hummerfiske

I et annet tilfelle meldte en mann om at det foregår ulovlig hummerfiske i Romsdalsfjorden.
– Jeg har ved selvsyn sett haling av teiner med hummer. Teinene står på 5-15 meter dybde. Jeg har sett mange teiner på samme dybde. Man får ikke krabber på disse dubdene og det gjør meg oppriktig forbannet å se dette foregå helt åpenlyst, skriver en mann som har tipset Statens Naturoppsyn nylig.

– Jeg er helt sikker på at vedkommende som dro teiner, hadde hummer om bord. Vedkommende er ikke alene om dette. Det er minst to båter til, opplyser tipseren til SNO.