Birdlife Nordland er sjokkert over planene om oppdrett ved Rossøyene i Træna.

Martin Eggen og Janne Helen Lorentzsen, begge i BirdLife Nordland, sier i et leserinnlegg i Avisa Nordland at de er sjokkert over oppdrettsplaner på Rossøyene i Træna kommune.

Kritikerne hevder at dette vil true et rikt fugleområde og gå på tvers av nasjonale mål om å redusere arealforbruk og beskytte naturmangfoldet.

Martin Eggen og Janne Helen Lorentzsen fra BirdLife Nordland uttrykker dyp bekymring over planene.

– Norge er i ferd med å våkne opp. Arealforbruket må ned, og vi må sikre den mest verdifulle naturen først, sier de, og legger til at planene om å gjøre Rossøyene om til industriområde går på tvers av alt dette.

Kjent for rikt fugleliv

Rossøyene er kjent for sitt rike fugleliv, inkludert flere rødlistede arter som rødstilk, tjeld, steinvender, og den nordlige sildemåken. Området står i fare for å bli omgjort til et industrianlegg.

– Dette er et mer målrettet stikk i naturkrisens tid, er det vanskelig å forestille seg, uttaler Birdlife. De peker på at området rundt Rossøyene har vært et viktig habitat for fugler og har gitt mat til både fugler og folk i tusenvis av år.

– Havet og de grunne områdene rundt Rossøyene har gitt mat til fugler og folk så lenge man kan huske, forklarer de. Kritikken mot oppdrettsplanene er også rettet mot den generelle trenden med landbasert oppdrett.

Satt i grelt lys

– Ideen om landbasert oppdrett kan virke forlokkende for å få kontroll på utslipp og rømming, sier Eggen og Lorentzsen, men advarer om at konseptet og aktørene bak allerede har stilt seg selv i et grelt lys. De oppfordrer derfor Træna kommune til å avvise forslaget.

– Vi forventer at Træna kommune sier nei til dette totalt tonedøve forslaget, uttaler de. Eggen og Lorentzsen understreker viktigheten av nasjonal styring over naturnedbyggingen, som også har blitt påpekt av flere offentlige utvalg, inkludert Klimautvalget 2050 og Naturrisikoutvalget. Forslaget om landbasert oppdrett på Rossøyene står som et kontroversielt tema i Træna, med sterke meninger på begge sider. Mens noen ser det som en mulighet for økonomisk utvikling, advarer andre om de irreversible skadene det kan påføre det lokale naturmangfoldet.