Senja kommune søker dialog med Klima- og Miljødepartementet for å etablere besøkssenter ved Ånderdalen nasjonalpark.
I et brev datert 25. mars 2024, har ordfører Geir-Inge Sivertsen fra Senja kommune rettet en anmodning til Klima- og miljødepartementet om et møte for å diskutere etableringen av et autorisert besøkssenter ved Ånderdalen nasjonalpark. Dette initiativet kommer som en del av kommunens langsiktige strategi for å fremme bærekraftig turisme og øke kunnskapen om nasjonalparkens unike natur- og kulturverdier.
– I takt med utviklingen av reiselivet og antall besøkende i Senjaregionen samt Senja kommune sin ambisjon om å vise fram Ånderdalen nasjonalpark på en god og bærekraftig måte til de som besøker området, så har det både i tidligere Tranøy kommune, og nå Senja kommune (etter 1. januar 2020), vært arbeidet med å få etablert et besøkssenter i tilknytning til nasjonalparken, sier ordføreren i sin henvendelse til departementet.
Ånderdalen nasjonalpark, som er blant landets eldste nasjonalparker, dekker et område på 133,9 km² på øya Senja. Parken er kjent for sitt varierte landskap som strekker seg fra steile fjellsider ved storhavet i vest, over høyfjell, til rolige dalstrøk med myrlandskap mot øst og Solbergfjorden. Med sin rike flora og fauna, samt opprinnelig kystfuruskog og bjerkeskog, representerer Ånderdalen et viktig stykke norsk natur, går det fram i informasjonen kommunen har gitt departementet.
Senja kommune, som fikk status som nasjonalparkkommune i 2021, har vært vertskap for totalt 26 verneområder, med Ånderdalen nasjonalpark som det største og mest kjente. Kommunen har i samarbeid med nasjonalparkstyret og andre lokale aktører arbeidet for å få autorisert et besøkssenter, Sazza, som et knutepunkt for informasjon og opplevelser knyttet til Senjas natur, kultur og historie.
Visjon for bærekraftig turisme
Målet med etableringen av et besøkssenter er å skape en arena som kan øke besøkendes forståelse og bevissthet rundt naturverdier, samt motivere til bærekraftig bruk av området. Senteret vil også fungere som en pedagogisk ressurs, stimulere til naturstudier og bidra til å spre kunnskap om regionens naturkvaliteter og bærekraftige besøksmål.
Til tross for en tidligere avslått søknad om autorisasjon grunnet manglende midler på statsbudsjettet, mener Senja kommune at behovet for et autorisert besøkssenter er mer aktuelt enn noen gang. Økt turisme på Senja krever bedre informasjon og tilrettelegging for å sikre en bærekraftig besøksforvaltning.
Ordfører Sivertsen uttrykker i brevet en sterk vilje til dialog og samarbeid med Klima- og Miljødepartementet for å realisere visjonen om et besøkssenter som kan styrke satsingen på opplevelsesbasert reiseliv i regionen, samtidig som det tas hensyn til natur- og verneverdier.
Ånderdalen nasjonalpark
Med etableringen av et besøkssenter ved Ånderdalen nasjonalpark, ser Senja kommune for seg en fremtid hvor både lokalbefolkningen og besøkende kan nyte godt av økt kunnskap og bevissthet rundt naturvern og bærekraftig turisme. Initiativet er et viktig skritt mot å bevare nasjonalparkens unike verdier for fremtidige generasjoner, samtidig som det bidrar til lokal verdiskaping og styrker regionens posisjon som et attraktivt reisemål.
Senja kommune venter nå på respons fra Klima- og Miljødepartementet og håper på et positivt utfall som kan bringe planene om et besøkssenter et skritt nærmere realisering.