Miljøorganisasjonene i Norge krever grunnleggende endringer i norsk rovviltforvaltning.
- Organisasjonene krever grunnleggende endringer i rovviltforvaltningen
- Dette er rovdyrbrevet til klima- og miljøministeren
- Dette er detaljene i de seks rovdyrkravene
Seks miljøorganisasjoner krever nå grunnleggende endringer i norsk rovviltforvaltning, og peker på at behandlingen av norske rovdyr ikke er i linje med naturavtalen. Det går fram av en felles pressemelding fra organisasjonene.
Seks miljøorganisasjoner har i dag sendt ut en oppfordring til Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet om å gjøre grunnleggende endringer i rovviltforvaltning i Norge; NOAH – for dyrs rettigheter, Naturvernforbundet, Foreningen Våre Rovdyr, WWF Verdens naturfond, Sabima og BirdLife Norge.
Organisasjonene fremmer seks punkter med forslag til endringer med et mål om sikre langsiktig levedyktighet av de fire store rovdyrbestandene – ulv, jerv, brunbjørn og gaupe, i Norge. Samt at de foreslår å ta ørn ut av rovviltforvaltningen.
Stor bekymring
Organisasjonene uttrykker stor bekymring over utviklingen i norsk rovdyrpolitikk de siste årene, hvor lovverket og kunnskapsgrunnlaget tilpasses politiske agendaer, med den følgen at bestandene av de fire store rovdyrartene – gaupe, jerv, bjørn og ulv – holdes på et kritisk eller sterkt truet nivå. Dette lar seg ikke forene med Norges forpliktelser under den globale naturavtalen.
Økologiske nøkkelarter
De fire store rovdyrartene regnes økologisk som nøkkelarter, og de er dermed svært viktige for å imøtegå utfordringer knyttet til klimaendringer og tap av naturmangfold.
Norge er ifølge Bernkonvensjonen forpliktet til å fremme toleranse for store rovdyr ved å legge til rette for bedre sameksistens mellom mennesker og rovdyr. Naturavtalen gir samtidig en plikt til å stanse all aktivitet som kan føre til at dyrearter blir truet.
Seks punkter
De seks punktene som må legges til grunn for rovdyrforvaltning i fremtiden er etter organisasjonenes syn følgende:
• Bestandsmålene til de store rovdyrene må defineres som minimumsmål.
• Minimumsmålene må være høyere enn de er i dag.
• Rovviltnemndenes sammensetning må endres, og rovviltforvaltning må være mer kunnskapsbasert.
• Soneforvaltning må legge til rette for levedyktige bestander av rovdyr og sunne økosystemer.
• Forvaltningsplaner må ha et sentralt fokus på ikke-dødelige tiltak som fremmer sameksistens.
• Kongeørn og havørn må tas ut av diskusjonene om rovviltforvaltning.