back to top

Tøffere for dyrelivet på Svalbard

Våte og milde vintrer gjør livet hardt å leve for dyrene på Svalbards tundra. Regn blir til is på bakken og danner et skjold mot vegetasjonen som dyrene lever av. 

Manglende tilgang på næring fører til økt vinterdødelighet og dårligere ungeproduksjon. Dette gir en total bestandsreduksjon hos både svalbardrein, svalbardrype, fjellrev og østmarksmus, som er de eneste dyrene som overvintrer på Svalbards tundra. Dette fremkommer i en ny norsk studie publisert i tidsskriftet Science.

Foto: Nicolas Lecomte
Foto: Nicolas Lecomte

Resultatet er oppsiktsvekkende fordi forskningen viser hvor likt hele dyresamfunnet på tundraen blir påvirket av det milde og våte vinterklimaet, skriver Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

– Fire dyrearter med så vidt forskjellig kroppsstørrelse, levealder, reproduksjon og mobilitet reagerte nærmest identisk på regnværsepisodene, forteller forskerne og medforfatterne Eva Fuglei og Åshild Ønvik Pedersen ved Norsk Polarinstitutt.

Mildværsperioder med regn om vinteren gjør at de tre planteeterne rype, rein og markmus får en knekk i bestanden som er proporsjonal med nedbørsmengden. Årsaken er at regnet fryser til is på bakken og danner et skjold mot vegetasjonen som disse artene lever av på tundraen. Mens bestandsknekkene hos de tre planteeterne kommer helt synkront og i takt med regnværsvintrene, kommer nedgangen i fjellrevbestanden med et års forsinkelse. Forskerne tror det i hovedsak skyldes redusert tilgang på kadavre av rein som er en viktig matkilde for fjellreven.

svalbardrein rype
Foto: Nicolas Lecomte

– Stor dødelighet av rein en vinter etterfølges som regel av mindre dødelighet og færre kadavre neste vinter fordi svake dyr har blitt luket ut av bestanden, forklarer Åshild Ønvik Pedersen.

Forskerne har kombinert og analysert Norsk Polarinstitutt sine overvåkningsserier på rein, rype og rev helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet og frem til i dag, og slik fått unik innsikt i effekten av klimavariasjoner på dyresamfunnet. De mener at studiene viser verdien av å satse på langsiktig overvåkning av dyrelivet.

– Spesielt viktig er det at flere arter overvåkes med vitenskapelig robuste metoder på samme tid og sted for å kunne dokumentere sammenhenger. Godt samarbeid mellom forskergrupper med ulik kompetanse er også viktig, understreker Eva Fuglei.

østmarkmus mus
Foto: Nigel Gille Yoccoz

En ny og omfattende vitenskapelig plan for et Klimaøkologisk Observasjonssystem for Arktis Tundra (KOAT) er nylig lansert og den skal omfatte overvåkning av alle ledd i næringskjedene – fra planter til rovdyr. KOAT ledes av professor Rolf A. Ims ved Universitetet i Tromsø.

Science-studiet ble til i samarbeid mellom forskere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norsk Polarinstitutt.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Dette skal du gjøre om du møter bamse brakar

Ferske tall viser at sjansen for å møte bjørn er minimal

Rabies-alarm på Svalbard: Ber folk holde seg unna

En fjellrev med rabies er påvist i Pyramiden på Svalbard.

Støtt Fauna.no – Din støtte gjør en forskjell

Fauna.no leverer nyheter og innsikt som betyr noe – men vi trenger din hjelp for å fortsette arbeidet, og bli enda bedre. Du kan støtte oss med et valgfritt beløp, uten å binde deg til abonnement.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!