NOAH utfordrer myndighetene: Vil ha slutt på uklarheter i håndtering av beslaglagte dyr.

NOAH – for dyrs rettigheter har sendt en formell henvendelse til Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet, der de ber om presiseringer og endringer i CITES-forskriften. Organisasjonen ønsker en tydeligere lovgivning som sikrer velferden til beslaglagte dyr, og de stiller seg kritiske til hvordan myndighetene har håndtert saken om servalen Niño.

NOAHs kamp for servalen Niño

Miljødirektoratet har tidligere avslått NOAHs forespørsel om å omplassere servalen Niño til et rehabiliteringssenter i Sør-Afrika. Dette har ført til en bredere diskusjon om hvordan Norge håndterer beslaglagte dyr, og om det eksisterende regelverket er tilstrekkelig for å ivareta dyrenes velferd.

NOAH argumenterer for at det bør være en forpliktelse for myndighetene å vurdere ulike måter å avhende beslaglagte dyr på, inkludert omplassering, før avliving blir vurdert. De peker på at det er en misforståelse mellom Miljødirektoratet og departementet om hvordan slike saker skal håndteres, og at dette kan ha alvorlige konsekvenser for dyrene det gjelder.

– I vårt forslagsbrev av 07.09.2023 har vi anmodet departementet om å endre forskriften slik at det i klartekst kommer frem i CITES-forskriSen § 29 at omplassering eller retur til utførselsstaten skal vurderes også for individer av artene som står på liste B i CITES-forskriSen, før man eventuelt konkluderer med avliving. NOAH har ikke fått et svar på vårt brev og mener at selv om departementet har avklart dette spørsmålet i den konkrete saken ved klagebehandling, opplever NOAH at en så ulik fortolkning av et så prinsipielt spørsmål i CITES-konvensjonen av Miljødirektoratet – den sentrale myndigheten for håndhevelse av CITES-konvensjonen i Norge – er alvorlig. For å unngå misfortolkning og misforståelser av dette spørsmålet i fremtiden er det eterer vår mening nødvendig at regelverket presiseres, skriver daglig leder i NOAH, Siri Martinsen.

Retningslinjer og handlingsplaner

Organisasjonen etterlyser også informasjon om departementets planer for å utarbeide handlingsplaner for beslaglagte og konfiskerte levende individer, som anbefalt i CITES-konvensjonens retningslinjer. De påpeker at uten en slik beredskap vil avliving ofte fremstå som den primære løsningen, noe som kan være i strid med konvensjonen.

– Etter NOAHs oppfatning vil det være i strid med CITES-konvensjonen dersom staten ikke tar denne beredskapen på alvor, sier Siri Martinsen, leder og veterinær i NOAH.

Samarbeid med frivillige organisasjoner

NOAH ønsker også en avklaring på rollen til frivillige organisasjoner og rednings- og rehabiliteringssentre i håndteringen av konfiskerte dyr. De uttrykker bekymring for at deres forsøk på dialog med Miljødirektoratet har ført til en søknadsprosess som ikke har vært hensiktsmessig for å finne løsninger for dyrene.

– Vi ber derfor om veiledning for hvordan vi skal gå frem for å oppnå den dialogen som departementet i forarbeidene bemerker at Miljødirektoratet må ha med interesseorganisasjoner som NOAH, skriver Katrin Vels, jurist i NOAH i henvendelsen til departementet og direktoratet.