Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) tar til motmæle mot kritikk av småviltjakt i norske nasjonalparker, og argumenterer for at jakt er en del av et sunt og kunnskapsrikt samspill med naturen.

I en respons på en kronikk publisert hos NRK Ytring, forsvarer NJFF småviltjakt i nasjonalparker. De peker på at rypa, et vanlig bytte for småviltjegere, er en art som tåler jakt. Rypene legger mange egg hvert år, og selv om mange av disse eggene enten ikke klekkes eller dør av ulike årsaker, produseres det fortsatt over én million rypeegg i norske skoger og fjell hvert år, argumenterer NJFF.

Jegerorganisasjonen understreker at i Norge er alle dyr og fugler fredet, og myndighetene åpner kun for jakt på arter som tåler at det høstes av bestandene. Dette gir et godt utgangspunkt for å unngå overbeskatting av naturen, heter det.

Jakter av et overskudd

NJFF påpeker at jakt i Norge er basert på kunnskap og bærekraftige prinsipper. Hver august kartlegger tusenvis av frivillige rypebestandene i ulike fjellområder. Dette gir en god oversikt over årets tilstand for rypebestandene, og på bakgrunn av denne kunnskapen kan kvoter for rypejakta settes.

Har sin plass i naturen

NJFF mener at mennesket har en naturlig plass i naturen, og at vi skal kunne bruke naturen på en måte som hverken truer dyr, fugl, fisk, vekster eller oss selv.

De argumenterer for at jakt er en del av dette samspillet, og at det å kunne hente mat selv, enten det er å plukke sopp og bær eller å kunne fiske og jakte, er en verdi som ikke bare bør måles i kroner og øre.