Miljødirektoratet har sendt et forslag til Klima- og miljødepartementet om å forby bruk av fossile brensler til indirekte fyring i ikke-kvotepliktig industri fra 2030. Dette kan redusere klimagassutslippene med én tredel.

Miljødirektoratet har gjennomført en konsekvensutredning som viser at et forbud mot bruk av fossile brensler til indirekte fyring i den ikke-kvotepliktige industrien kan redusere utslippene av klimagasser med omtrent 300.000 tonn CO2 hvert år. Dette utgjør omtrent én tredel av dagens utslipp fra denne sektoren.

Dersom forbudet på et senere tidspunkt utvides til å inkludere også kvotepliktig industri og direkte fyring, er potensialet for utslippsreduksjoner 1,2 millioner tonn CO2.

Indirekte og direkte fyring?

Indirekte fyring innebærer å brenne fossile brensler, som fyringsolje eller naturgass, i kjeler eller andre forbrenningsenheter for å produsere varme eller damp til industrielle prosesser. Direkte fyring, derimot, involverer åpen flamme, for eksempel i støperier eller tørkeprosesser, og er ikke omfattet av det nye forbudet.

Lønnsomt for industrien

Konsekvensutredningen viser at mange av tiltakene, som å bytte ut en oljekjel med en elkjel, kan være lønnsomme. Mye av dagens energibehov som dekkes av fossile brensler, kan etter hvert erstattes med smartere og mer energieffektive løsninger, som for eksempel varmepumper. Disse teknologiene er i stadig forbedring og kan allerede dekke store deler av oppvarmingsbehovet i sektorer som næringsmiddelindustrien.

– Mange av tiltakene som foreslås, kan være økonomisk gunstige for industrien, sier Miljødirektoratet i sin rapport.