Et forskningsprosjekt på Fosen i Trøndelag slår fast det miljøorganisasjoner har ment i årevis: Kongeørn er ikke den største trusselen mot beitedyr.

BirdLife Norge har i nesten 50 år argumentert mot oppfatningen av kongeørn som en stor trussel mot beitedyr. Når forskningsrapporten fra det 5-årige, 22 millioners prosjektet på Fosen nå bekrefter denne oppfatningen, mottas det med både glede og en viss tilfredsstillelse i Birlife Norge.

Ikke «quick-fix» for lammetap

Forskningsrapporten, utarbeidet av NINA (Norsk institutt for naturforskning), konkluderer med at felling av kongeørn ikke er en løsning for å redusere tap av lam. «Resultatene viser at de fleste kongeørnene tok få lam i løpet av beitesesongen. En høy tetthet av kongeørn fører heller ikke nødvendigvis til høye lammetap», opplyser rapporten.

Fokus bør rettes andre steder

Ifølge Alv Ottar Folkestad, kongeørnekspert i BirdLife Norge, bør fokus nå flyttes til de faktiske årsakene til de mer enn 98 prosent av totaltapene av lam som ikke skyldes kongeørn. Han mener den nye landbruksministeren, særlig med sitt mandat fra Rogaland som har en høy bestand av sau og kongeørn, har et ansvar for å fokusere på mer presise tiltak.

Stopp i diskusjonen

Folkestad og BirdLife Norge forventer at forskningsresultatene vil sette en stopper for videre diskusjoner om kongeørn som en stor skadegjører på beitedyr. De håper også at myndighetene vil rette fokuset mot de faktiske årsakene til tap av beitedyr, og at eksisterende rovviltforskrifter vil være tilstrekkelige i denne sammenhengen.